Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 07. 20:59, csütörtök | Helyi

Mándoky Kongur Istvánra emlékeztek

Mándoky Kongur Istvánra emlékeztek

Február 7-én délután Mándoky Kongur Istvánra emlékeztek tudóstársai, barátai, egykori iskolatársai a Múzeumparki szobránál.

Február 7-én délután Mándoky Kongur Istvánra emlékeztek tudóstársai, barátai, egykori iskolatársai a Múzeumparki szobránál. Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász és Bene Sándor emeritus nagykunkapitányok díszsorfala mellett Péter Dániel, a Szentannai Középiskola tanára idézte fel a Karcagon, 1944. február 10-én született turkológus életét, aki 48 évesen hunyt el Kazahsztánban. Ezt követően a jelenlévők koszorúkat helyeztek el a 75 éves tudós emlékére rendezett emléknap első napján. Az önkormányzat nevében Szepesi Tibor képviselő, a Kunszövetségében dr. Pintér Zoltán Árpád és Kacsándi István, a Kazah-Magyar Baráti Társaságéban Varga Nándor, a tudóstársakéban dr. Bartha Júlia és Molnár Ádám, a Györffy István Nagykun Múzeum nevében Kántor Éva hozta el az emlékezés virágait. Az egykori iskola, a mezőgazdasági technikum - ma Szentannai Középiskola vezetése és diákjai is fejet hajtottak a fiatalon elhunyt kunkutató, turkológus, nyelvész előtt. Barátai nevében Cs. Kovács Károly és Egri Sándor helyezett el koszorút Mándoky Kongur István szobra előtt, ahol az alkotó, Györfi Sándor szobrász a barát és Bene Sándor emeritus nagykunkapitány a hagyományőrzők nevében koszorúztak.
A tudósról február 8-án az egykori középiskolájában előadások hangzanak el az egykori kollégáról, a kun - és számos keleti nyelv kutatójának jelentősebb eredményeiről. A napot a Kun Miatyánkkal zárják, melyet dr. Bartha Júlia mond el, és azt követően az iskola múzeumában emlékkiállítás nyílik az egykori technikumi diákról. Daróczi Erzsébet

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.