Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 18. 16:07, hétfő | Helyi

Megújult a Karcag-Apavári vadászház

Megújult a Karcag-Apavári vadászház

A Nefag Zrt. megújult Karcag-Apavári Vadászházát pénteken adták át ünnepélyesen.

A megjelent polgármestereket, szakhatóságok vezetőit, a vadász, az erdőgazdálkodási és agrárkamarai szakembereket Dégi Zoltán vezérigazgató köszöntötte, s mint mondta, közel 6000 hektáron gazdálkodik a cég a Nagykunság szívében és környékén. Ez a táj mindig a fátlanságtól szenvedett, ennek az 1923-ban a Kaán Károly által létrehozott erdőtelepítési törvény hozta meg, de igazából az ötvenes években indult meg itt ez a folyamat. 126 hektár üzemtervezett erdővel indult a cégünk jogelődje. Az Apavári erdőt 1953-ban kezdték telepíteni, 508 hektáros erdőtömb közepén állunk, ami megyénk legnagyobb erdőtömbje. A szemben lévő állomásra vagonokba érkezett a tölgymag, az került hatvan éve itt elvetésre. Ma már kiváló tájképet kölcsönöz az erdő a Nagykunságnak - mondta a vezérigazgató, aki kitért arra is, hogy a Nefag közjóléti fejlesztésekre 100 milliót fordít évente. Az Apavári vadászterületen a Zrt. végzi a vadgazdálkodást. Most az itt vadászók számára nyújt korszerű, komfortos szállást, minőségi ellátást az átadásra kerülő új épület. A vadászház hamarosan megtelik élettel, valószínűleg nagyon jól fogják magukat itt érezni a vadászok, vendégek, erre garanciát adnak hivatásos vadászaink és szakácsaink, akik garantálják, hogy a vendégek jó hírét vigyék az Apavári erdőnek - mondta Dégi Zoltán.

- Sok szempontból az ország szíve ez a karcagi térség, s az erdőgazdálkodás tortájából egyre nagyobb szeletet szakít a Nefag - mondta dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár avatóbeszédében, aki szerint fontos, hogy nemcsak a Mátrában, a Kőszegi-hegységben vannak vadászati turizmus fejlesztések, hanem itt,a Nagykunságban. Az itt élő erdészek tudják milyen kemény munkával lehet itt eredményeket elérni. Itt a semmiből kellett erdőket létrehozni, ez a legnagyobb erdőtömb, majdnem 6000 hektár, ami a környezetnek is nagy fejlesztést jelentett. Arra is figyelnünk kell, ha az elődeink ilyen csodálatos természeti kincset létrehoztak, legyenek benne olyan fejlesztések, ami lehetővé teszi a vadászturizmus fejlesztését és azt, hogy az itt élők kikapcsolódjanak. Az idő vasfoga megrágta az előző vadászházat, külön köszönet a Nefagnak, hogy megvalósította ezt a beruházást. Ez a munka illeszkedik a kormány munkájába is, 8 éve dolgozunk azon, hogy sok ilyen beruházás valósuljon meg. Köszönet dr. Fazekas Sándor miniszter úrnak, aki a közjóléti fejlesztések támogatásáért mindent megtett. Fontos, hogy a következő években is legyenek hasonló beruházások - mondta az államtitkár, aki kellemes időtöltést kívánt az Apavári erdőbe érkezőknek.

- Ma Karcag, a Nagykunság egy új értékkel gazdagodik. Mi, itt élők tudjuk milyen nagy érték az erdő, ahol üde oázisok a szántók között az erdők, így az Apavári is. Örülök annak, hogy a Nefag a tájba illeszkedő vadászházzal, mely turisztikai célra is alkalmas, gazdagítja a tájat, a várost. Büszkék lehetünk erre, s látjuk azt az őserőt, ami itt az erdőt teremtette, s mellé kialakult a vadászati kultúra, ezért is tartottam fontosnak, hogy az elmúlt 8 évben segítsem az erdészek munkáját - mondta dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, aki azt kívánta, hogy a Nefag Zrt. térséget gazdagító elképzelései a jövőben is minél könnyebben valósuljon meg. Ezt követően dr. Oroszi Sándor idézte fel az Apavári erdő történetét, majd Kovács Sándor országgyűlési képviselő szólt a vendégekhez.

- A Mátrába, Bükkbe, Bakonyba egy mókus nyár végén lever egy makkot és télen elfelejti kiásni, tavasszal kihajt, majd levelet hoz és megnő - megvan az erdőgazdálkodás. Míg itt, a nem létező mókus lever egy makkot, nem biztos, hogy tavasszal kihajt. Ha kihajt, a pásztor lelegelteti, ha megnő, kivágja, hogy ne legyen útba. Itt az Alföld közepén erdőgazdálkodni maga a csoda. Én 11 évesen egy tájfutó versenyen jártam ebben az erdőben. Itt el lehetett 11 évesrn tévedni, felnőttként már nem lehet. Számomra ez volt az első kalandos terület. Amikor később járt a hegyekben az ember, ott látott nagy erdőket, igazán nagy, öreg százéves fákat, míg az itteni fák alig 60 évesek, mégis ez jelenti nekünk a régi, nagy erdőket. Azt a csodát, legendás környezetet, amit Apavára, a vadászház jelent. Először úgy értesültem, hogy a régi, romos, elhasználódott ház újul meg. Most látom, hogy csodálatos új épület készült helyette, melyre 10 év múlva már úgy emlékszünk, a régi vadászház, melynek bejárati ajtajára egy a kunság első fennmaradt írásos emléke, egy övcsat felirata került. Gratulálok az ötletgazdáknak, kívánom, hogy akár 50, 100 év múlva is élvezzék azt a csodálatos erdőt, környezetet azok a vadászok akik ide jönnek, s minél nagyobb vadász szerencsével járjanak - mondta Kovács Sándor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.