Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 31. 13:58, szerda | PR

Mi az atópiás dermatitis?

Mi az atópiás dermatitis?

Az atópiás dermatitis egy allergiás jellegű, nem fertőző bőrbetegség, mely bőrszárazsággal, erős viszketéssel és a bőr kivörösödésével jár, súlyosabb esetekben sebesedéssel is.

Gyakran már csecsemő vagy gyermekkorban megjelenik. Ez az úgynevezett csecsemőkori atópia. Ha felnőttkorban is megmarad, vagy akkor jelentkezik, akkor szoktak valódi atópiás dermatitisről beszélni.

Mi okozhatja az atópiás dermatitis kialakulását?

Nem lehet egy konkrét okot meghatározni, öröklött hajlam, és külső környezeti tényezők okozhatják.

Lehetséges, hogy károsodott a bőr védelmi funkciója, azaz hogy megsérült az úgynevezett zsírsavköpeny a bőr felszínén. A bőr szárazzá válik azáltal, hogy így nagyobb mennyiségű vizet veszít.

Lehet az ok öröklött hajlam, amikor az atópiás dermatitist egyik vagy akár mindkettő szülőtől örökölhetjük.

Az immunrendszer megváltozott reakciója is előidézheti, mely során az immunsejtek a bőr saját sejtjeivel lépnek reakcióba.

Milyen típusai vannak az apiás dermatitisznek?

Lehet hogy a külső környezeti tényezők hatására alakul ki az ekcéma. Leginkább a gyerekeknél jellemző, legfőképpen az étel- és pollenallergiát szokták az esetek hátterében sejteni, mint kiváltó okot. Ezeket extrinsic típusú ekcémáknak nevezik.

A másik lehetőség, amikor belső tényezők indukálják a bőrelváltozást, nincsen egy kifejezett allergén, csak magát a bőrreakciót látjuk. Ezeket intrinsic, vagyis geneteikai tényezőknek hívjuk.

Mik a tünetek?

Általában a tünetei az életkor előrehaladtával változnak. 3 típust szoktak elkülöníteni, a csecsemőkori, a kisgyermek és a serdülőkori formákat.

A csecsemőkorinál elsősorban az arcon, majd pedig a törzsön jelennek meg a viszkető, hámló és vörös foltok, esetenként pedig hólyagos kiütések keletkezhetnek a bőrön.

Kisgyermekeknél az a jellemző, hogy az egész testen száraz a bőr, a hajlatok kipirosodhatnak és hámló foltok is fellelhetőek, melyek pirosak és viszketnek, de találkozhatunk velük a kezeken, nyakon, szemhéjon is.

A tinidzsereknél és a felnőtteknél leginkább hajlatokban és a szemhéjon jelentkezhetnek a tünetek. Gyakran azzal szembesülnek az emberek, hogy a gyermekkori ekcéma maradt vissza, melyek felnőttkorban jellemzően a kézen jelentkeznek.

Jó, mert nem fertőző

Szerencsére nem fertőző, de mivel a bőr ki van száradva, így könnyen kirepedezhet, és sebessé válhat. Ekkor lehet már a felülfertőződés miatt a fertőzéstől tartani.

Diagnosztizálása:

Major tünetek

Viszketés és jellegzetes piros foltok. Visszatérő bőrtünetek, melyek a szárazabb téli hónapokban fordulnak inkább elő. Számíthatunk az ekcéma megjelenésére, ha a felmenők között volt már olyan, aki hasonló problémákkal küzdött.

Minor tünetek

Már a születés után kialakuló és látható tünetek, a szemhéják ekcémája, kifejezetten száraz bőr, finoman hámló bőr a hajlatokban, allergiákra való hajlam, szemek alatti szürkés bőrszín.

Kezelése:

Fontos, hogy ne legyen túlöltöztetve a gyermek, hiszen az izzadás hatására sokkal jobban irritálódik a bőr. A túl száraz levegő is tovább szárítja a bőrt.

Emellett legyen egy terápia, mellyel kezelik az ekcémát, lehetőleg a megfelelő fürdető és testápoló segítségével. Súlyosabb esetben a bőrgyógyász rendelhet szteroidokat, vagy kalcineurin-inhibitorok használatát. Felülfertőződés esetén további kezelések szükségesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.