Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2021. December 17. 12:00, péntek | PR
Forrás: (x)

Miért fontos a megfelelő páramentesítés?

Miért fontos a megfelelő páramentesítés?

Bizonyára mindenki látta már, mi történik, ha elmozdul egy cserép a tetőszerkezeten és szép lassan beszivárog a folyadék a falakhoz.

Elhagyatott házaknál ez az a sarkalatos pont, ahol megkezdődik az épület rohamos leromlása. Mi történik ilyenkor? A víz megjelenésével megjelenik a pára is, ami beissza magát a falakba, ezáltal megtelepedhetnek a különféle gombák. Ezek nem csupán egészségtelenek, de konkrétan elkezdik megenni a házat. Saját egészségünkre gyakorolt hatásukat pedig említenünk sem kell.

Nem kell ahhoz elhagyatott ház, hogy megtörténjen a probléma. Elég a rossz szigetelés, ami nem szellőzik vagy beengedi kintről a párát. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a nyílászárók nem megfelelően szigeteltek. Teljesen ártalmatlan helyzetben is gondot okozhat a jelenléte: aki sok növényt tart, számoljon vele, hogy ha nem tartja kordában a párát, az elkezd dolgozni.

Miért ügyeljünk a páratartalomra?

Ha a páratartalom túllépi a házban az optimális mértéket, akkor megkezdődik a dohosodás. Ennek következtében penészgombák és baktériumok jelennek meg. Ezek a gombák nem csak allergiás reakciókat, de komoly tüdőbetegséget is okozhatnak. A gombás, dohos háznak jellegzetes szaggal is jár. Azon túl, hogy esztétikailag tönkreteszi a tapétát, falat és a vakolatot, még a ruhák textiljébe, valamint bútorokba is felszívódik. Vetemednek a fabútorok, elgyengülnek a textilek, korrodálódnak a műszaki berendezések. A párával ráadásul idővel még néhány rovar is megjelenik, amiknek kifejezetten kedvez a meleg, párás környezet a szaporodásra. Vagyis egy egyszerű, de nem kezelt dohosodás komoly károkat tud okozni.

Mi a megoldás?

Ha fennáll a probléma, a legfontosabb teendő az ok megszüntetése. Fel kell kutatni a gócpontot. Ezt általában a gombák burjánzása meg is mutatja. Mindig ott vannak a legnagyobb számban, ahonnan közvetlenül kapják a nedvességet, vagyis a probléma forrásánál. Ha sikeresen elhárítottuk a problémát, viszont még mindig nem végeztünk a megoldással. A helyiségeket páramentesíteni kell, erre valók a páramentesítő készülékek. Szinte mind rendelkezik levegő-fertőtlenítő, illetve szűrő funkcióval, ezért hatékonyan elpusztítják a káros organizmusokat. Ne várjunk azzal, hogy majd kiszellőzik, mert nem fog. Ha a penész egyszer megjelent, akkor a falakban tovább dolgozik majd egészen addig, amíg azt ki nem szárítjuk. Tehát a páramentesítés nem csupán ajánlott, de kiemelten fontos ilyen esetekben. Mind a megelőzés, mind a problémák kezelése esetén elengedhetetlen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről