Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. November 07. 10:50, kedd | PR
Forrás: (x)

Milyen autós telefontartót vegyek?

Milyen autós telefontartót vegyek?

Akár hosszú, akár rövid útra indulunk, fontos, hogy biztonságosan, könnyen és szabálysértés nélkül hozzáférjünk a mobilunkhoz vezetés közben is. De hogyan tudjuk ezt kockázatmentesen kivitelezni?

A cél érdekében számos típusú autós telefontartó közül választhatunk, így kényelmesen, a saját igényeinknek megfelelő módon rögzíthetjük a készülékünket a járműben. Az alábbi bekezdésekben bemutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, mielőtt impulzusszerűen megvásárolnánk az első szembejövő mobiltartozékot.

Szélvédő, műszerfal vagy szellőzőnyílás? Ez itt a kérdés!


Az első dolog, amit az autós telefontartó kiválasztásakor figyelembe kell venni, a rögzítés helye. A konzolok számos módon fixálhatók, de általában három felület számít sztenderdnek: a szélvédő, a műszerfal és a szellőzőnyílás. Természetesen mindegyik elhelyezésnek megvannak a maga előnyei, de egyéni preferencia kérdése, hogy kinek melyik a kényelmesebb megoldás.

A szélvédőre szerelhető telefontartók révén az okostelefont magasabban el tudod helyezni, ezzel elkerülve útközben az állandó lefelé pislogást. Mivel azonban ezek a tartozékok részben akadályozhatnak a kilátásban, sokan ódzkodnak tőlük. Ezért is van, hogy a szélvédős megoldással szemben egyre többen teszik le a voksukat a műszerfalra helyezhető tartók mellé. Így a telefon még a szem számára kényelmes magasságban marad, mégsem lóg bele az összképbe.

Utóbbi kategória részeként célszerű megismerni a szellőzőnyílásba helyezhető konzolokat is, mert ezek sem esztétikailag, sem funkciójukban nem zavarják a kilátást. Egy klipsz segítségével bármikor könnyen be- és kiakaszthatók, áthelyezhetők, de mint mindennek, ezeknek a modelleknek is megvan a szépséghibájuk. A hűtés során még hagyján, de téli szezonban, az autó felmelegítésekor már nem biztos, hogy a telefon örülni fog az állandóan rááramló forró levegőnek. Ez ne tántorítson el, ha neked ez tűnik a legszimpatikusabb lehetőségnek, csak ebben az időszakban legyen gondod cserekellékre is!

A rögzítés típusa is meghatározó

Miután sikerült megtalálni a neked legkényelmesebb helyet, a következő kérdés a rögzítés módja. Klipsz, tapadókorong, mágnes? Ebben az esetben is van miből válogatni.

A szélvédőre helyezhető konzolok esetén nincs nagy választék, mert jellemzően tapadókoronggal vannak ellátva. Ezt a praktikát a műszerfalra rakható autós tartók esetén is előszeretettel alkalmazzák a gyártók, de nem biztos, hogy ebben az esetben ideálisak. Ha nincs egy sima, sík felület, ahová a korong könnyedén fel tud “cuppanni”, a rögzítés sem lesz túl stabil.

Ha viszont ragaszkodsz a műszerfalas lehetőséghez, helyezd előtérbe azokat az autós tartókat, amelyek tapadást biztosító szilikonpadként funkcionálnak vagy hajtogatható “lábakkal” maradnak a helyükön. Más kérdés a szilikonpad tesztelése, mert egyáltalán nem mindegy, milyen dőlésszögben sikerül rögzítened.

Típustól függetlenül nagyon sok konzol mágneses rögzítési funkcióval került a piacra. Masszív, erős és stabil megoldások (bár a telefon súlya sok mindent befolyásol), viszont hátrányuk, hogy működésükhöz a telefon hátlapjára is rá kell ragasztani egy mágnest. Biztosak vagyunk benne, hogy ez sokakat zavarhat, de tény, hogy kényelmi szempontból a mágneses autós tartók verhetetlenek.

Ha kettő az egyben megoldást keresel…

Ami az autós tartókat illeti, még mindig van tovább – olyan modellek is léteznek, amelyek valamilyen különleges funkcióval is el vannak látva a maximális kihasználhatóság jegyében. Ilyennek számítanak például azok a típusok, amelyek lehetővé teszik, hogy a telefon tájolását ide-oda változtathassuk: fekvőről állóra vagy állóról fekvőre. Ez különösen jól jön, ha sokat használjuk a készüléket navigációs eszközként. Emellett nagy népszerűségnek örvendenek a beépített, vezeték nélküli töltős konzolok is, amelyek előnye magától értetődik.

Mások véleménye is segíthet a döntésben
Mindenki jól ismeri a vezetés közbeni telefonhasználat kockázatait, amelyek esélyei egy jól megválasztott autós tartóval jelentős mértékben csökkenthetők. Ahhoz viszont, hogy mindenképp az ideális típus mellett döntsünk, fontos, hogy sorra vegyük és priorizáljuk a számunkra legfontosabb szempontokat. Sokat segíthet ebben, ha időnket nem sajnálva végigböngésszük a hiteles netes fórumokat, és beleássuk magunkat az egyes típusok tesztelési eredményeibe – több szem többet lát!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről