Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Június 25. 14:08, szombat | Helyi

FRISSÍTVE!!! KÉPEKKEL!!! Mintegy ötszáz birkából főznek pörköltet Karcagon

FRISSÍTVE!!! KÉPEKKEL!!! Mintegy ötszáz birkából főznek pörköltet Karcagon

A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet idén minden eddiginél több, mintegy ötszáz birkából, ugyanennyi bográcsban készítik el a birkafőző fesztiválon.

A kétnapos XVIII. Karcagi Birkafőző Fesztivált megnyitóbeszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta: a rendezvény nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális ünnep. A miniszter bejelentette, hogy a nagykunsági szilva- és birsalmapálinka eredetvédett nemzeti ital lesz. Olyan földrajzi eredetvédelemben részesülnek - mondta -, amelyet a Magyar Eredetvédelmi Tanács (MRT) már jóváhagyott, és az Európai Unió területén is hasonló rangú védettséget érnek el, mint a gönci és a kecskeméti barackpálinka vagy a szatmári szilvapálinka.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rendezvényen úgy fogalmazott: a gazdaság jó teljesítménye a futballeredményeinken is meglátszik. A tárcavezető megemlítette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint évről évre nő Magyarországon - ha csak kismértékben is - az egy főre jutó birkahúsfogyasztás. Hangsúlyozta: meg kell őrizni, tovább kell adni ennek a neves tradíciónak, vagyis a birkaétek elkészítésének, elfogyasztásának hagyományát.

A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadják a társadalmi és a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat. A fesztivált kísérő kulturális és szórakoztató műsorok szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást. Szombat délelőtt a Lituus Rézfúvós Kvintett ad műsort, este fellép mások mellett az Abrakazabra együttes, de lesz folklór- és nótaműsor is.

Az idei fesztivál díszvendég-településéről, Mohácsról érkezők szombaton részt vesznek az Országzászlótól induló zenés menetben, a folklórműsorban, az Ifjúsági Házban pénteken nyílt kiállításon pedig a település kulturális sokszínűségét és méltán híres busó hagyományukat mutatják be.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.