Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Július 23. 10:11, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Művészetek völgye - Kárpát-medence és Moldva dalai a Kaláka-udvarban

Művészetek völgye - Kárpát-medence és Moldva dalai a Kaláka-udvarban

Kárpát-medencei és moldvai népdalokkal zárulnak a Kaláka Versudvar napjai a pénteken kezdődő Művészetek Völgyében; a kapolcsi helyszínen idén is lesznek gyerekprogramok, valamint neves előadókkal versfaragás.

Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, hegedűs tavaly megjelent népdaloskönyvében kilenc tájegységet választott ki a Kárpát-medencéből és Moldvából: kottaképekkel, gazdag szöveganyaggal közölt százötven népdalt. A kötetből a tájak jellegzetes arculata is kirajzolódik: történeti-földrajzi leírások, versek, prózai részletek, valamint a táncházi énekesek, muzsikusok legkiválóbb mesterei, köztük Berecz András, Juhász Zoltán, Szerényi Béla személyes hangvételű esszéi hozzák közel a világot, amelyben a dalok születtek - mondta Gryllus Dániel az MTI-nek.
A Kaláka Versudvar augusztus 4-ig minden este azzal zárul, hogy a kilenc tájegységből elénekelnek néhány dalt a tájegység zenéjét játszó zenészekkel, megismerkednek a vidék jellegzetes hangszereivel.
Az idén immár harmadszor megszervezett versudvar egyik kitalálója, a Kaláka együttes vezetője beszámolt arról, hogy a helyszín a Művészetek Völgye fesztivál valamennyi napján nyitva lesz. Reggel a legkisebbeknek ringatót, ölbéli mondókákat zenélnek, délben Lackfi János vezetésével Versműhely kezdődik, ahol versimprók születnek, délután pedig gyerekprogramok és koncertek lesznek estig.
"Először verseskötetekben megjelenő költőkkel kezdtük a zenés versfaragást, de előbb-utóbb minden szövegíróról kiderül, hogy írt már verset dallam nélkül is. Így aztán meglátjuk, mit kezd például Geszti Péter vagy Müller Péter Sziámi Lackfi János feladataival" - fejtette ki Gryllus Dániel.
Idén is lesz József Attila- és Kányádi-est, játsszák a Különbéke című estet Szabó Lőrinc megzenésített verseivel, amit Rátóti Zoltán színművésszel közösen készítettek el. A mostani fesztiválra is hívtak zenész társakat, például Malek Andreát, Sebő Ferencet, Szalóki Ágit, Dés Andrást, Ferenczi Györgyöt, a Kosbort, illetve költőket, köztük Kiss Judit Ágnest, Molnár Krisztina Ritát, Varró Dánielt, Kovács András Ferencet, Tóth Krisztinát, Szlukovényi Katalint, Kiss Annát és Szabó T. Annát.
A Kaláka Versudvar hagyományosan szomszédolni fog más udvarokkal, közös koncertek lesznek Palya Beával, és végigénekelik az udvarhoz vezető utat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket