Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 22. 07:29, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Nem tudni még, hogy hogyan zuhant ki a kislány a negyedikről

Nem tudni még, hogy hogyan zuhant ki a kislány a negyedikről

A tényállás tisztázása és feltárása előtt nem szabad \"ítéletet mondani\" a társasházból kizuhant kislány ügyében, szándékos bűncselekmény gyanúja nem merül fel, viszont \"innentől válik sok ismeretlenessé az egyenlet\"

- mondta Filó Mihály büntetőjogász az M1 aktuális csatornán vasárnap. Egy kistarcsai társasház negyedik emeleti lakásából szombat reggel zuhant ki egy hároméves kislány, a gyermek később a kórházban meghalt. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást.

A büntetőjogász szerint kérdés például, hogy az elvárható gondosság mennyire teljesült, ezen belül is elválik a magánéletbéli és a szakmai gondosság. Magánéleti gondossági kötelezettségnél az általános élettapasztalatot kell alapul venni, mi várható el a szülőtől, egy hároméves gyermektől, be kell-e csukni például az ablakot. Számtalan ehhez hasonló kérdés tisztázatlan még - mutatott rá a szakember.

Elmondása szerint az eset értékelése onnan indul, hogy vétlen balesetről van szó, lehetnek ugyanis olyan életszerű körülmények, amelyek mindenki felelősségét kizárják. De az is előfordulhat, hogy a nyomozás arra a következtetésre jut, hogy valamilyen gondatlanságból elkövetett bűncselekmény történt.

Azt mindenesetre nem kell bizonyítani, hogy egy hároméves gyermek sem a veszély felismerésére és elhárítására nem képes, ezért azt kell vizsgálni, hogy a híradások által rendelkezésre álló információk alapján volt-e olyan személy, akit a gyermek felügyelete kapcsán valamilyen gondossági kötelezettség terhelt - mondta Filó Mihály.

Emlékeztetett: a rendőrök által indított eljárás alapján a gyermek felügyeletével megbízott személy esetében felmerül a foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége, ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni például a felügyelet időtartamát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.