Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. December 09. 12:35, szombat | Életmód
Forrás: mti

Népbetegségnek számít a fogágybetegség Magyarországon

Népbetegségnek számít a fogágybetegség Magyarországon

Népbetegségnek tekinthető Magyarországon a fogágybetegség - mondta Tián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

A tanársegéd szerint a magyar lakosság 80-85 százaléka szenved valamilyen szintű fogágybetegségben, ebbe beletartoznak a legfelületesebb ínygyulladások és a fogak elvesztésével járó súlyos gyulladások is.

A fogínygyulladás két fő típusra osztható, a gyakoribb a főként középkorú embereket érintő úgynevezett krónikus fogágybetegség, illetve a fiatalokat érintő, sokkal ritkább, de gyorsabb csontritkulással járó betegség.

Az agresszív fogágybetegséget elsősorban genetikai okokra vezetik vissza, míg a krónikus fajtát a nem megfelelő szájhigiéniára és az immunrendszer rossz reakciójára egy adott baktériumra - tette hozzá.

A szakember figyelmeztetett, minden ilyen betegség első tünete az ínyvérzés, de előfordulhat, hogy a fogak eldőlnek, később - előrehaladott kórnál - meg is lazulhatnak.

Címkék: fog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.