Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2018. November 07. 19:09, szerda | Helyi

Népszerű a házipálinka

Népszerű a házipálinka

Későn ért be a szilva a Nagykunságban. A korai szilvafajták már betakarításra kerültek, viszont a tavalyi bőséges termés után kevesebbet termett és a minőségük sem volt a legjobb.

A besztercei és a lepotika és a sztenli szilvák viszont jó cukortartalommal, kiváló minőségű termést hoztak. Térségünkben a lekvár mellett leginkább pálinka készül ezekből a gyümölcsökből.

Az ősz jellegzetes gyümölcse a szilva, ami nem csak kiváló pálinka alapanyag, hanem rendkívül egészséges és kedvelt élelmiszer is. Naponta 10-20 dekagramm fogyasztása ajánlott a gyümölcsből.

- A szilvának hashajtó hatását tudjuk, ami nagyon fontos. Mind e mellett rost dús, sok nyomelemet, vitamint tartalmaz. A héjával együtt kell fogyasztani. A bélbetegségeknél nagyon fontos szerepe van, a vastagbél megbetegedése, rákos elváltozása megelőzhető szilvafogyasztással- emelte ki Korpásné Fülöp Ilona gyógyszertári asszisztens.

Nem csak a friss gyümölcs, hanem az aszalványok is egészségesek, azonban a magyarok többsége pálinkát főz a szilvából.

- A szilva nagyon jó pálinka alapanyag és a térségünkben ez a legjellemzőbb gyümölcs. Ez az amiből a legtöbben találhatunk a gyümölcsösökben. A jó pálinkát jó berendezéssel lehet megfőzni, de minden a termelőkön múlik. Megfelelő érettségi szint kell, megfelelő íz és illataroma és az sem baj ha megmossuk, hogy ne kerüljön bele szár és levélmaradvány és talajmaradvány. Ebből lehet jó minőségű cefrét készíteni. - mondta el Boda Lajos főzőmester.

Finta Ferenc cefrét hozott a főzdébe. Véleménye szerint is több pálinka készül a szilvából, mint lekvár. Azt az elvet vallja, hogy napi egy stampli pálinka elfogysztása egészséges.

A magyar pálinka megfelelő mértékben egészséges, egy háztartásban élő lakosok, kedvezményezett adómértékkel terhelve 86 liter 50 fokos párlatot állíthatnak elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.