Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Május 21. 05:01, vasárnap | Helyi

OLVASTAD MÁR? PRÓZAMONDÓ VERSENY

OLVASTAD MÁR? PRÓZAMONDÓ VERSENY

Szabó Péterné gyermek-könyvtárossal beszélgettünk az Olvastad már? elnevezésű prózamondó verseny előtt a Csokonai Könyvtárban arról, hogy a versenyzők nemcsak mesélnek, hanem ajánlják másoknak is kedvenc könyvüket.

- Az Olvastad már? című versenyt 2019-ben hirdettük meg először, nem titkolt vágyunk az, hogy igazából ez nemcsak prózamondó verseny, hanem egy kicsit az olvasás népszerűsítő programunk része is. A mai zsűritagok is főleg magyar szakos tanárok, dr. Kasuba Jánosné a könyvtáros tanárok munkaközösségének vezetője, Petri Lajosné nyugalmazott magyar szakos tanárnő, Gánóczy Ferenc, a Szentannai Sámuel Református Gimnázium és Kollégium magyar szakos tanára, illetve Hangyási Tiborné kolléganőm, magyar szakos tanár és könyvtáros - sorolta Szabó Péterné az előzményeket.

- Most nem volt kötelező, mindenki a kedvenc könyvét hozta.
- Igazi profi előadók is vannak az indulók között, hiszen van olyan nyolcadikos, akit elsős kora óta volt szerencsém zsűrizni, illetve nézni. A mesemondó verseny folytatásaként jött ez a verseny létre, a pedagógusok kérték, hogy ezek a tehetséges gyerekek ne fejezzék be a prózamondást a negyedik osztállyal, a felső tagozatban is lehessen rá alkalmuk, hogy megmutassák mennyire ügyesek.

- Korcsoportonként van a verseny: az ötödik-hatodik, hetedik-nyolcadik osztály külön méri össze az erejét kedvenceikkel.
- Nagy kedvenc Nógrádi Gábor, aki mindig, de Móra Ferenc történet is van, illetve a klasszikusokból is mindig csurran-cseppen bele, de örülök, hogy a fiatalok a kortárs irodalmat is forgatják, mert az is nagyon jó. A feladat nemcsak prózamondás, hanem a verseny egyfajta kritériuma az is, hogy kedvet kell kelteni a közönségben az adott könyv elolvasásához, hogy mások is kedvet kapjanak hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.