Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Augusztus 11. 18:25, szerda | PR
Forrás: (x)

Öntapadós tapéta: mit kell tudni róla?

Öntapadós tapéta: mit kell tudni róla?

A legtöbb ember az otthona felújítását általában a falakkal szokta kezdeni.

Egy merészebb árnyalat, némi stílusváltás vagy egy eltérő textúra, és máris megújult fényben tündököl a nappali, a konyha vagy a hálószoba. Amennyiben egyszínű falakat szeretnénk, akkor a festés lesz számunkra a megoldás. Ha azonban kicsit bevállalósabbak vagyunk, mindenképp gondolkozzunk el a praktikus és dekoratív öntapadós tapétákon. Ráadásul nemcsak a falakat díszíthetjük ki velük, hanem akár a kisebb-nagyobb bútorokat is. Az öntapadós tapéták használatának maximum az alkalmas felületek hiánya szabhat gátat.

Milyen előnyei vannak az öntapadós tapétának?

A PVC alapanyagú öntapadós tapéta – hivatalos nevén öntapadós fólia – egyik legnagyobb előnye a rendkívül gazdag látványvilág. Legyen élethű faerezet, valósághű csempe vagy bőrhatás, mindegyik textúrát a megtévesztésig tudják imitálni. Az öntapadós tapéták kínálatában ráadásul számos olyan újszerű termékkel találkozhatunk, amelyek roppant erősek, víz- és karcállók, vagy akár emelt fényűek. Tipp: az ANRO Webáruházban több, mint 200 féle minta és egyedi dizájn közül válogathatunk, ráadásul villámgyorsan ki is szállítják a megrendeléseket.

Az öntapadós tapéta további kedvező tulajdonsága, hogy a hagyományos fóliákkal szemben sokkal könnyebb felhelyezni őket a kívánt felületre. Nem megy el a telepítésükkel sok idő, és nem igényel különösebb extra figyelmet sem. Akár görbe falra vagy felületre is remekül telepíthetők, és nem szükséges a művelethez semmilyen előképzettség.

Milyen öntapadós tapéták léteznek?

Felhasználás tekintetében kétféle öntapadós tapétával találkozhatunk. A falra és a bútorra használható változatok a hagyományos tapétákhoz hasonló mintákkal vannak ellátva, de találhatunk közöttük egyszínű fényes és matt fóliákat, valamint márvány, fa, tégla vagy szikla felületet utánzó típusokat. Remekül alkalmazható számos felületen: többek között ajtóra, asztalra, egyéb bútorokra vagy akár csempére is. Dekoratív megjelenése miatt elsősorban díszítő célzattal használhatók, de bútorok felújításához is igen gyakran választják.

A másik típusba azok a fóliák tartoznak, amelyek az üvegfelületeken használhatóak fel. Ezeknél az átlátszó vagy az áttetsző alaprétegre kerül valamilyen minta, amely megoldást nyújthat a belátás korlátozására is. Ezek az üvegfóliák változó mértékben engedik át a fényt és az átlátást, így árnyékolásra és betekintésgátlásra is alkalmasak.

Az öntapadós fólia felragasztása

A munkafolyamathoz mindenképp szerezzünk be egy sniccert, vonalzót, ollót, speciális műanyag simítókést, illetve egy mérőszalagot. Mielőtt nekilátnánk, alaposan tisztítsuk meg a kívánt felületet a portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől. Ezzel az egyszerű lépéssel jelentősen megnövelhetjük a tapéta élettartamát.

Ragasztás előtt tervezzük meg, hogy pontosan mekkora darabokra lesz szükségünk az öntapadós tapétából. Ha lemértük, hogy mekkora nagyságú tapétát kell majd felragasztani a kívánt területre, ollóval egyszerűen vágjuk ki a megfelelő méretet. A tökéletes illeszkedés érdekében inkább mindig hagyjunk egy pici ráhagyást a széleken, amit a ragasztás után a sniccerrel könnyedén eltávolíthatunk majd. Egyenetlen, hullámos felület esetén érdemes ragasztás előtt egy hajszárítóval felmelegíteni.

Ha a felhelyezés során kialakulnak légbuborékok, akkor sem kell kétségbe esni: ilyenkor vegyük elő a műanyag simítókést, és orvosoljuk a problémát. Válasszuk fel kicsit a tapéta hátulját, majd az eszközzel középről a szélek felé haladva simítsuk ki a fólia alól a levegőt. Ha még így is maradtak buborékok, óvatosan szúrjuk ki azokat egy tűvel, majd préseljük ki a levegőt. A rosszul elhelyezett öntapadós fóliát nagyon egyszerűen ki lehet javítani, pusztán válasszuk le a fal felületéről és próbálkozzunk újra.

Az öntapadós tapéta nagyon népszerű a DIY lakberendezők körében, mivel nem igényel szaktudást a felrakásuk, ellenben rendkívül kreatív módon lehet felhasználni. A számtalan szemet gyönyörködtető minta láttán pedig az ember szinte késztetést érez arra, hogy alkalmazza otthonában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről