Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. November 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Öntesztekkel támogatja az ÁSZ az önkormányzatok működését

Öntesztekkel támogatja az ÁSZ az önkormányzatok működését

Egyedülálló önteszt rendszert dolgozott ki az Állami Számvevőszék, amelyet a következő hetekben minden önkormányzat, illetve egyházi intézmény letölthet majd az ÁSZ honlapjáról. Ezt jelentette be szerdán az Állami Számvevőszék épületében tartott sajtótájékoztatón Domokos László, az ÁSZ elnöke és Warvasovszky Tihamér alelnök. Az ÁSZ célja, hogy támogassa az önkormányzati választás után hivatalba lépett polgármesterek és jegyzők munkáját, valamint az egyházi intézmények szabályszerű működését.

A törvényi előírás szerint az Állami Számvevőszék általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését. Ez több 10 ezer potenciális ellenőrözött szervezetet jelent, ha pedig a különböző adókedvezmények igénybe vevőit is hozzáadjuk ehhez a számhoz, akkor 100 ezres nagyságrendű a közpénzt használó szervezetek, intézmények száma Magyarországon – mondta Domokos László a sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy ezt a kört lehetetlen lefedni az éves ellenőrzésszámmal, még akkor is, ha az elmúlt időszakban évről-évre több ellenőrzést végez az ÁSZ. Jól látszik, hogy kulcskérdés az ÁSZ erőforrásainak optimális elosztása, illetve az ellenőrzési lefedettségünk folyamatos növelése, az elmúlt több mint két évtizedben ellenőrizetlen területek ellenőrzés alá vonása – fogalmazott.

Az ÁSZ közpénzügyi támogató, tanácsadó funkciójához kapcsolódóan osztja meg ellenőrzési tapasztalatait az önkormányzatokkal

Az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai alapján három típusú öntesztet dolgoztunk ki. Az elsőt egyházi intézmények számára, a másodikat a települési önkormányzatok belső kontrollrendszerének fejlesztése, a harmadikat pedig a helyi nemzetiségi önkormányzatok szabályszerű működése érdekében – jelentette be az ÁSZ elnöke.

Az önteszt kitöltése önkéntes és nem igényel visszacsatolást az ÁSZ-hoz

Domokos László hangsúlyozta, hogy az öntesztek kitöltése nem lesz kötelező az önkormányzatok, illetve az egyházi intézmények számára, és nem is kell visszajuttatniuk az eredményeket az ÁSZ-hoz. Mint mondta, ez a címzettek saját „öntanulási” folyamatának része, kitöltésével képet kaphatnak saját működésük szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról. Ennek eredményeként akár a még nem ellenőrzött önkormányzatok, intézmények működésének szabályozottsága is javítható, teljesen önkéntes alapon – hangsúlyozta az elnök.

Az önteszt-rendszerrel a még nem ellenőrzött önkormányzatok is javíthatják működésének szabályozottságát

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke az önteszt-rendszer részleteiről beszélt a tájékoztatón. Mint mondta, rendkívül fontos, hogy minden önkormányzathoz elérjen az ÁSZ, hiszen bár folyamatosan növeli ellenőrzései számát, mintegy 2400 helyi nemzetiségi és a közel 3200 települési önkormányzatot kellene folyamatos jelleggel lefednie. Az önteszt-rendszerrel azonban nem csak a már ellenőrzött önkormányzatok mérhetik fel saját helyzetüket, hanem a még nem ellenőrzött önkormányzatok számára is lehetőség adódik a „jó gyakorlatok” átvételére, a szabályozott működés biztosítására. Szándékunk szerint ez lehet az önteszt-rendszer legfőbb eredménye – fogalmazott az alelnök.

Az öntesztek néhány napon belül az ÁSZ honlapján lesznek elérhetők

Az önteszttel az önkormányzat polgármestere képviselő-testülete, belső ellenőrzése, intézményei gazdálkodási és ellenőrzési feladatait támogatja, mivel feltárja, hogy a belső kontrollrendszert a jogszabályi előírásoknak alakították-e ki és működtették-e, a monitoring-rendszeren belül biztosították-e a belső ellenőrzés szabályos működését. A kérdések a követelményt meghatározó jogszabályi hivatkozással kiegészítve kerültek megfogalmazásra, így a kitöltésnél útmutatóként kezelhetők. A kérdésekre igen-nem, részben, vagy nem értelmezhető választ lehet adni. Az önteszt tartalmazza a szükséges intézkedések megtételét is – tájékoztatott Warvasovszky Tihamér.

Az ÁSZ alelnöke bejelentette, hogy próba jelleggel 20 önkormányzatnak, 1 katolikus, 2 evangélikus és 1 református fenntartású oktatási intézménynek kerültek kiküldésre az öntesztek. Ezután, várhatóan néhány napon belül az ÁSZ honlapján lesznek elérhetők, és onnan letölthetők a kérdéssorok, szükség esetén pedig az ÁSZ szakmai konzultációs lehetőséget is biztosít az öntesztet kitöltő jegyzők, polgármesterek, intézményvezetők részére – zárta tájékoztatóját az alelnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma