Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Szeptember 09. 23:07, szombat | Helyi

Országos Téglás Találkozó

Országos Téglás Találkozó

Háromnapos országos téglás találkozó van a Monarchia Bélyegestégla-gyűjtők Egyesülete szervezésében az Akácliget Gyógyfürdőben, a részletekről a karcagiak egyik szervezőjével, Kovács Györggyel beszélgettünk.

- Gyakorlatilag az ország minden pontjáról érkeztek gyűjtők, de van néhány ukrán, szlovák, cseh, úgyhogy nemzetközi lett a találkozó nagyjából, de a többség magyar. Mosonmagyaróvárról kezdve Hajdúszoboszlón át Pécsig sok településről.

- A billogos téglák a reneszánszukat élik, bár ritkaságokhoz nehéz hozzájutni.

- Előkerülni többnyire bontásokból vagy lerakókban találhatunk, ott szoktunk gyűjtögetni, meg az út szélén, meg bárhol, padláson, pincében, ami jön - mondta Kovács György, aki szólt az elnevezésről is.

- Nemcsak simán kivetették a téglát, hanem vagy a tulajdonos, vagy a gyár, vagy Győrben például egy várkapitány, vagy a püspök, vagy aki gyártotta a téglát, az általában megjelöltette magának. Vagy a monogramját tette bele, vagy valami más jelet vagy csak simán egy évszámot. Karcagon is van rengeteg jelölt tégla, de a legtöbben nyilván a KB - közbirtokossági téglát ismerik, de itt is vannak évszámos téglák és minden területen nyilván más jelzések.

- A téglagyűjtés egyfajta szenvedély is, az ember felfordít két téglát, megnézi a harmadikat is és akkor ott nincs megállás - állítja a gyűjtő, aki 15-20 éve maga is így kezdte.

- Saccolásom szerint megszámolni nem tudom, de olyan háromezer körül van nekem, de van, akinél sokkal több és többféle található. Van az embernek kedvenc téglája, de egyébként itt, ebben a téglagyűjtő csapatban az a jó, hogy nem nagyon kerül pénzbe, cserélgetünk egymással, úgyhogy igazából pénzbeli értéket nem szoktunk meghatározni, de tipikus érték egy-egy évszám, vagy egy kereszt, vagy egy szív. Nyilván szeretnék én is különlegességeket, de úgy vagyunk vele, hogy egyszer majd előkerül valamiből, ha most egy, lehet, hogy legközelebb lesz belőle száz és akkor jut nekem is - reméli Kovács György.

- A karcagi találkozó azonban egyfajta tapasztalatcsere is volt, voltak előadások is.

- Az előadások általában arról szólnak, hogy az egyesület következő kiadványába mi kerül. Mindenki a saját háza tájáról valami témában talál egy új téglát, vagy van egy új bontás, arról ír egy cikket és az előadásokon ezt bemutatja egy kis vetítéssel összekapcsolva, s a következő kiadványban megjelenő cikket előadja.

- Karcagra 120 emberre számítottak a szervezők.

- Nyilván Karcag annyira kiesik az ország közepétől, hogy például a szlovákok sokan nem jöttek el, mert azt mondták, hogy nagyon messze vagyunk, de 80 valamennyien voltunk tegnap és most reggel még jöttek egy páran, tehát súroljuk a százat. A találkozó mindenképpen hasznos volt. Az idő tökéletes, tetszett a népnek, hogy lehet fürödni, nagyon jó volt az étel is. Most kezdünk majd főzni egy birkát, ha már itt vannak a gyűjtőtársak, egyenek valami karcagi hungarikumot is - mondta Kovács György, akitől megtudtuk, hamarosan a karcagi múzeumban is láthatóak lesznek egy kiállításon a billogos téglák.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.