Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. November 16. 17:31, csütörtök | Helyi
Forrás: KARCAG TV

ŐSSZEL IS GYÉRÍTIK A KÁRTEVŐKET A VADÁSZTÁRSASÁGOK

ŐSSZEL IS GYÉRÍTIK A KÁRTEVŐKET A VADÁSZTÁRSASÁGOK

A rókák veszettség elleni vakcinázása és gyérítése fontos feladata a vadásztársaságoknak.

Fontos, hogy ilyenkor házi kedvenceinket ne engedjük szabadon kóborolni, mert azok elfogyaszthatják a rókáknak szánt csalifalatokat.

Azt tudni kell a rókákkal kapcsolatban, hogy az Európai Uniós csatlakozásunkkal párhuzamosan elindult egy immunizációs program, a rókaveszettség elleni betegség kapcsán, hogy állomány szinten a róka ettől a betegésgtől mentes legyen. Ez egy olyan betegség, ami sérüléssel, harapással az embert is megbetegítheti és ha időben nem kapja meg az első és a további 6 oltást, - ami azért 100%-ban védelmet nem biztosít- akkor humán vonatkozásban halált okozhat.

A róka egy szőrmés kártevő, ami akkor igaz, hogy kártevő, hogyha a létszáma az elfogadhatónál magasabb.

- Ha a róka táplálkozását megnézzük, azért fogyaszt rendesen azokból a rákcsálókból,ami mezőgazdasági kárt okoznak. Ugyanakkor ha túlszaporodik, kevés a táplálék, akkor a hasznos vadban is kárt tesz és kárt tesz a tanyasi lábasjószágban is. Egy olyan állatfajról van szó, ami szükséges a területre, de erősen kordában kell tartani a létszámát. A rókát a vadászatra jogosult folyamatosan apasztja a törvényes eszközökkel.

A régi drasztikus eszközöket, a mérgezett tojást, a mérgező gáz fejlesztőt, a kotorék ban lévő ködgyertyás módszert nem lehet használni,

- A hagyományos módszereket, a szorítóvasat, a fegyverrel való elejtést, a kotorék kiásását, ami egy elég munkás feladat, vagy a kotorék ebbel való vadászatát lehet a mai napig gyakorolni és a vadász gyakorolja is minden vadászatra jogosult.

- A vásoban lakó embert, akkor kezdi érdekelni a róka probléma, hogyha meglátja a város utcáin a az állatot. A róka akkor megy a városba, hogyha a megszokott életterében nem találja meg a feltételek, a megfelelő mennyiségő préda állatot. Sajnos nagyon jól alkalmazkodik, kukázni is hajlandó. Ilyenkor mindenkiben előjön, hogy az állat biztos veszett és azért került ide. Veszettséget már nagyon ritkán detektálnak a rókában, viszont azzal, hogy a veszettségtől védetté teszük, más lép a helyébe. Ez igazából az állatnak rossz, mert így a rüh kerül előtérbe, illetve van egy olyan galandférge a rókának ami az emberre is veszélyes, ezért továbbra is kerülendő. Ha találkozunk egy rókával, tartsuk magunktól távol, tartsunk tisztes távolságot és értesítsük a helyi vadászatra jogosultat, aki attól függőenhogy az állat a városon belül, vagy a városon kívül található, pontosan tudja az eljárás módját annak, hogy ez az állat ne legyen ott tovább.

Sokan nem tudják, hogy a területen kihelyezett piros plakátok mire hívják fel a veszélyt.

- A piros plakátok a róka immunizációra hívják fel a figyelmet, hiszen ilyenkor csalifalatokat repülőgépről szórnak széjjel, ami olyan anyag, ami a róka számára kedvenc, megérzi a szagát és szívesen fogyasztja el. Ez az anyag foglalja magában azt a kapszulát, ami tartalmazza a vakcinát, viszont ezt a kutya is megeszi. Ilyenkor a NÉBIH ebzárlatot rendel el. A kutyákat ugyan kivihetjük sétáltatni, de ellenőrízetlenül a házi kedvenc szabadon ne mozogjon, ne kóboroljon el. A kutyákat az állatorvosok immunizálják. Tehát a piros plakát azt jelentik, hogy a területre ki van szórva a vakcina és ez a rókának szól, nem pedig a házi kedvenceinknek.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.