Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. December 23. 09:13, vasárnap | Helyi

ÓVATOSAN A FENYŐFÁKKAL

ÓVATOSAN A FENYŐFÁKKAL

Nyakunkon a karácsony dübörög a karácsonyfa beszerzése .

A karcagiak a lucfenyőt részesítik előnyben, 3500 forintot költenek rá átlagosan. A karácsonyi ünnepkör azonban veszélyeket is rejthet, ugyanis poloskákat, levéltetüket vihetünk be a lakásba. A rovarok télire igyekeznek olyan helyet találni ahol áttelelnek, így ideális hely a fenyőfa tűlevele. Ezek a bogarak nem ártalmasok, de kellemetlenek.

Hajdú Csilla növényvédelmi szakmérnök azt mondja, hogy rázással és a fa lezuhanyzásával megszabadulhatunk a rovaroktól. Ez a védekezés azért is hasznos, mert a sokkal ártalmasabb por is lekerül a tűlevelekről. A kártevők azonban nem veszélyesek az emberre.

Tanka István kereskedő boltjában sorakoznak az eladásra kínált luc, ezüst és normand fenyők. Rohamra az utolsó héten számít. Az árak 10%-al emelkedtek, így a luc métere 2500 forint, az ezüst 3500 forint, a normandfenyő 5000 forintos áron kapható. A legtöbb a lucfenyőből fogy, átlagosan 100-130 cm-es nagyságúat vásárolnak a karcagiatk. Ez 3500 forintba kerül. A nyirkos levegő tartósítja a fát, ha vízbe tesszük még tovább eltarthatjuk. A bogarak a nagyobb kereskedésekben tömegével bújhatnak meg, így a kereskedő is hasonló módszert tanácsol a rovarok eltábolítására.

- Általában a fenyő tetűk, de ezek ilyenkor a téli álmukat alusszák. 1-2 poloska is megbújhat rajta, de ha megrázzuk, akkor ezek lehullanak - mondta Tanka István kereskedő.

A fenyőfa kereskedő is elmondta, hogy a bogarakat legkönnyebben rázással távolíthatjuk el, illetve egy lemosás is segíthet a kellemetlen élőlények eltávolításában.

A vásárlók csak ritkán érdeklődnek, de többen odafigyelnek a bogarak eltávolítására.

- Én még sosem találtam rajta bogarat, eddig biztos szerencsés voltam. Kinn van az erkélyen a fa egy darabig, ott a bogár vagy megfázik, vagy eltűnik róla. Mielőtt beviszem akkor megcsapkodom így biztos nem marad rajta bogár. - mondta el Szarka Lászlóné.

Fodor Ferencné is odafigyel arra, hogy ne vigye be a lakásba a rovarokat. Ő a poloskáktól tart a leginkább.

- Átnézem a fenyőt mielőtt beviszem a lakásba, a rovart pedig nem taposom szét, hanem kidobom.

Kaszás Mihály nem találkozott még a tűlevelek között megbújó rovarral, de a biztonság kedvéért ő is át szokta rázni a bevitel előtt a karácsonyfát.

A poloskák, fenyőtetűk az emberre nem veszélyesek, így vegyszeres védekezést nem kell használni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.