Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Január 04. 10:13, kedd | PR

Precíz gyógyszeripari folyamatok: GMP tanfolyam

Precíz gyógyszeripari folyamatok: GMP tanfolyam

A gyártási folyamatok optimális működése és az ehhez kapcsolódó össze részfolyamat precíz kivitelezése gyártó és vevő közös érdeke.

Csak így érhető el, hogy a termékek minősége állandó és minden előírásnak megfelelő legyen. A szabályok betartatása azonban képzett szakembert kíván.

Gyógyszeripari követelmények

Ha a gyártási folyamatokhoz kapcsolódó szabályozásokról és különféle előírásokról van szó, a gyógyszeripari abszolút kiemelkedik a többi iparág közül. A tisztasági, minőségi és összetételbéli elvárások ez esetben kirívóan magasak, ami érthető is, hiszen egy meglehetősen szenzitív termékcsoportról van szó. A különféle felhasznált kemikáliák és gyógyszer összetevők pontos adagolása a gyártás során is létfontosságú, a végtermék kifogástalan minősége pedig esszenciális, hiszen emberek egészségének javulását szolgálják majd a készítmények.

Azt, hogy ezek a folyamatok szabályszerűen és precízen működjenek, nagy részben az úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice) szabályozza. Ezt magyarul helyes gyógyszergyártási gyakorlatnak szokás nevezni, melyből máris kiderül, hogy mit is szolgál a fent nevezett folyamat. A GMP folyamatainak ellenőrzése és pontos betartása képzett szakembert kíván, aki a gyógyszergyártás során minőségbiztosítási céllal felügyeli a gyártási tevékenységet. A GMP tanfolyam pedig épp az ilyen munkaerő kitermelését célozza.

A GMP lényege röviden

A GMP, vagyis a helyes gyógyszergyártási gyakorlat a minőségbiztosítási folyamatok azon része, melynek betartásával garantálható az egyenletesen magas gyártási minőség. Ennek alkalmazása egyben biztosítja, hogy a késztermékek, vagyis gyógyszerek és gyógyászati készítmények a forgalomba hozatali engedélyeztetés során megfeleljenek az előírásoknak. Ezáltal tudható, hogy a termékek eleget tesznek annak a célnak, amelyre alapvetően is szánták őket, egyben pedig a fogyasztó számára is biztosítja a megfelelő hatást.

Gyógyszergyártási tevékenységnek tekinthető az „egyszerű” gyártás mellett a hatóanyagok gyártása, gyógyszerek csomagolása, minőségellenőrzése stb. E tevékenységek közül mind megköveteli a hatósági engedélyezetetést, így azok csak annak birtokában végezhetők. A GMP előírások betartatása pedig külön hozzáértő személyt kíván, akinek köszönhetően majd a fent leírtak érvényesíthetők, a minőség pedig garantálható. A GMP tanfolyam során minden szükséges elméleti és gyakorlati tudás elsajátítható, mely ehhez kell.

A GMP tanfolyam célja

A GMP képzés kitűzött célja a GMP folyamatokhoz tartozó nélkülözhetetlen alapismeretek átadása a résztvevők felé. Ezek az alapismeretek a gyógyászati eszközöket gyártó, gyógyszeripari kutatással, fejlesztéssel és közvetlen termelésirányítással, termékforgalmazással foglalkozók számára is alapvető fontosságúak. A résztvevők a képzés során megismerhetik a GMP célját és alapelveit, illetve a kapcsolódó jogszabályi kereteket is. Emellett minőségirányítási és minőségbiztosítási alapismeretekre is szert tehetnek, mely a gyártási folyamatok során hasznosítható.

A képzés gyakorlatorientált, így az előadások mellett konkrét példákon és esettanulmányokon keresztül kerül feldolgozásra az átadni kívánt ismeretanyag. A GMP tanfolyam végeztével pedig olyan képzett szakemberek kerülnek bele a gyógyszergyártás világába, akik az elsajátított tudás birtokában már magabiztosan alkalmazhatják az érvényes szabályozásokat, a folyamatok optimalizálása és a minőségbiztosítás érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről