Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 30. 05:00, péntek | Sport
Forrás: mno.hu | Fotó: Europress/AFP

Ronaldo, Messi, Iniesta: csak egyikük győzhet

Ronaldo, Messi, Iniesta: csak egyikük győzhet

A címvédő argentin Lionel Messi (FC Barcelona), a spanyol Andrés Iniesta (FC Barcelona), valamint a portugál Cristiano Ronaldo (Real Madrid) maradt versenyben a FIFA Aranylabda-szavazásán.

A szűkített listát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hozta nyilvánosságra csütörtökön Sao Paulóban. A három labdarúgót egy 23 fős listáról választották ki, melyre a Real Madrid és a Barcelona összesen 11 játékost „delegált”.

A favorit ezúttal is a legutóbbi három voksoláson diadalmaskodó 25 éves Messi, aki az elmúlt idényben ugyan nem nyert nagy trófeát csapatával, ugyanakkor egyénileg fantasztikus szezont futott, ugyanis a Bajnokok Ligájában – amelyben az elődöntőben vérzett el a későbbi győztes Chelsea-vel szemben – rekordot jelentő 14 találattal lett gólkirály, míg a spanyol bajnokságban 50 góllal – Aranycipősként – végzett a rangsor élén. Messi – aki 2012-ben eddig 82 (!) gólt szerzett – az első játékos lehet, aki negyedszer is elnyeri az Aranylabdát.

Érdekesség, hogy az európai szövetség (UEFA) nyári szavazásánál is ez a három játékos versengett a legjobbnak járó elismerésért, akkor Messi csapattársa, Andrés Iniesta nyert, aki a lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon diadalmaskodott a spanyol válogatottal.

A két barcelonai kiválósággal ellentétben a 2008-ban aranylabdás, 27 éves Ronaldo spanyol bajnoki címet nyert a Real Madriddal, a góllövőlistán pedig a második lett 46 találattal.

Az Aranylabdára a tagországok válogatottjainak szövetségi, illetve csapatkapitányai, valamint az erre kijelölt újságírók szavazhatnak. A győztest január 7-én, a FIFA zürichi gáláján nevezik meg.

Neymar, Falcao, Stoch és a Puskás-díj

A címvédő Neymar, a Santos brazil futballistája, Radamel Falcao, az Atlético Madrid kolumbiai csatára, vagy Miroslav Stoch, a Fenerbahce szlovák labdarúgója nyeri el a Puskás-díjat, amely az előző szezon legszebb gólját szerző futballistának jár. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csütörtökön hozta nyilvánosságra az internetes szavazás három „kedvencét”.

Neymar március 7-én az Internacional elleni Libertadores Kupa-mérkőzésen szerzett találatával került be a legjobbak közé, a válogatott támadó saját térfeléről megindulva, gyakorlatilag az ellenfél összes védőjét kicselezve talált a kapuba. Falcao május 19-én az América de Cali elleni barátságos mérkőzésen rúgott felejthetetlen gólt: a csatár egy jobb oldalról érkező szögletet parádés ollózó mozdulattal bombázott a kapuba. Hasonló találatot jegyzett Stoch is március 3-án a Genclerbirligi elleni bajnokin, igaz, ő a szintén jobbról érkező szögletet csak kapásból juttatta a hálóba.

Internetes szavazás dönt

Joseph Blatter, a FIFA elnöke 2009. október 20-án, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián jelentette be, hogy a FIFA Puskás-díjat alapít, mellyel az év legszebb góljának szerzőjét jutalmazza. A díjnyertes gólról internetes szavazás dönt, a győztes minden évben a FIFA „Év játékosa” gálán veheti át a díjat. Elsőként Cristiano Ronaldo kapta meg a trófeát 2009-ben, a Manchester United színeiben szerzett találatáért. A portugál csatár Puskás Ferenc özvegyétől vehette át az elismerést. Két éve Hamit Altintop győzött, aki a török válogatottban hatalmas gólt lőtt a Kazahsztán elleni Eb-selejtezőn, míg tavaly Neymar diadalmaskodott egy fantasztikus cselsorozatot követő találattal.

A három jelölt között most újabb voksolás következik, a szavazást január 7-én zárják le, s aznap, a FIFA Aranylabda díjátadó gáláján, Zürichben derül fény a győztes kilétére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.