Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Május 08. 12:29, hétfő | Helyi
Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

Az árvízi biztonság növelése a Közép-Tisza völgyében

Az árvízi biztonság javítását tűzte ki célul az Országos Vízügyi Főigazgatóság és négy területi vízügyi igazgatóság konzorciumában, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok (ESBA) keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam 7,459 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával megvalósuló, öt vármegyét érintő projekt.

Egy árhullám esetén az árvíz nem áll meg az egyes vízügyi igazgatóság határainál, hanem folyamatosan halad, ezért is nem elég egy időben egy helyen védekezni, hanem annak a levonulási út mentén folyamatosnak kell lennie. A beavatkozásoknak tehát nem csak lokálisan kell kifejteniük a hatásukat, hanem azokat úgy kell kialakítani, hogy lehetőség szerint egységes védelmet biztosítsanak az érintett területen. Ennek okán az „Árvízi biztonság növelése a Közép-Tisza völgyben” című, KEHOP-1.4.0-15-2021-00030 azonosító számú projekt keretében tervezett beavatkozások olyan területekre összpontosulnak, ahol a fejlesztések elengedhetetlenek a Tisza árvizének biztonságos levezetéséhez, így az egész Tisza-völgy árvízbiztonságának javításához.

A konzorciumi tag vízügyi igazgatóságok: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG), Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG), Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) és Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG).

A fejlesztés az alábbi projektelemeket tartalmazza:
• Martfű Tisza bal parti töltés áthelyezése
• A Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciója
• A Hortobágy-Berettyó bal parti árvédelmi töltés helyzeti állékonyságának javítása 13 km-en
• A Tisza folyó bal parti töltéskorona helyzeti állékonyságának javítása 37 km-en
• A Hernád folyó műtárgyainak rekonstrukciója

A KÖTIVIZIG területén a martfűi töltésáthelyezés, illetve a Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciója (hullámverés elleni kőművek helyreállítása, kotrások, mederrendezések és műtárgy felújítások), továbbá az ÉMVIZIG területén a Bársonyos-főcsatorna beeresztő műtárgyának átépítése és a vizsolyi Malom-árok csőzsilip rekonstrukciója mind hozzájárulnak a megfelelő vízkormányzás biztosításához, ezáltal segítik a jelentkező vízigények kielégítését. E mellett a KÖVIZIG területén a töltéskoronán lévő szórt út építése, illetve a TIVIZIG területén a töltéskorona burkolatának helyreállítása - a töltés állékonyságának javítása mellett - a védekezési helyszín gyors és biztonságos megközelítését teszi lehetővé.

Az egyes projektelemek külön-külön is az árvízi biztonságot szolgálják, együttesen azonban egy komplex rendszer részeként az árvizek biztonságos levezetését teszik lehetővé, elősegítve a károk megelőzését, illetve csökkentve a védekezésre és a kárenyhítésre fordítandó magas költségeket.
A több rekonstrukciót magába foglaló beruházás finanszírozása a Covid-19 világjárványra adott uniós válasz részeként történik.

További információ kérhető: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Tel: +36-56/501-900, E-mail: titkarsag@kotivizig.hu. A projekt honlapja: arvizibiztonsag.ovf.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.