Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Július 31. 08:58, vasárnap | Helyi

Sikeres újraélesztésben segített a karcagi diák

Sikeres újraélesztésben segített a karcagi diák

A Magyar Vöröskereszt nyári Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatában két karcagi diák is volt - tudtuk meg Varga Erzsébettől, a szervezet Karcagi Területi munkatársától.

A két középiskolás Deli Erika és Makula Mária, akik ha kellett, sebet kötöztek a fonyódligeti elsősegélynyújtó helyen, de Makula Mária, egy sikeres újraélesztésben is részt vett.

- A Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatában résztvevő fiatal önkéntes a tóban és a vízparton szerzett sérüléseket látja el - mondja Varga Erzsébet. A szolgálatra a 16. életévüket betöltött, alapvető elsősegélynyújtó ismeretekkel és gyakorlattal rendelkezők vehetnek részt. Tagjaink közül így esett a választásunk Deli Erikára és Makula Máriára, akik versenyeken már bizonyítottak.

- Alig vártam, hogy betöltsem a korhatárt és jelentkezhessek a szolgálatra, mert szerettem volna segíteni - árulja el Deli Erika. Az egy hét alatt sok elsősegélynyújtó tapasztalatot szereztem. Korábban versenyeken már szép eredményeket értünk el a csapattal, de a Balatonon, komoly munkáról volt szó, ott élesben történik az ellátás. Többen jöttek hozzám segítségért olyanok, akiknek a kagyló megvágta a lábát, vagy beleléptek a parton valamibe. A legsúlyosabb egy lábujjtörés volt, akihez mentőt hívtunk. Az önkéntes kisokosunk alapján látjuk el a sérülteket, akiket ha kell, orvoshoz irányítunk - magyarázza Erika, aki elárulta, a balatoni egy hét szolgálat megerősítette abban, hogy orvosi pályára menjen. Így van ezzel Makula Mária is, akinek kicsivel több izgalom jutott. Így emlékezik vissza arra a napra:

- Épp az ebédrét mentem, s visszafelé azt láttam, hogy külföldi állampolgárságú nő segítségért kiabál, mert egy a férfi elaludt a matracán és beleesett a tóba. Ezt egy magyar strandoló meghallotta és szaladt hozzánk segítségért. A szolgálatos párom azonnal mentőt hívott, én pedig rohantam a férfihez, akit akkorra már kihúztak a partra. Mindenkin, így rajtam is végigment egy pár másodperces sokk, de ezekben a helyzetekben az a lényeg, hogy le tudjuk ezt küzdeni, s el tudjuk kezdeni az elsősegélynyújtást. Az újraélesztés itt nem olyan, mint amikor gyakorlásként az ambubabán végezzük, itt azonnal cselekedni kell. Ahogy végeztem a mellkas kompressziót, időközben megérkeztek a mentősök is, akik átvették az ellátást. Amikor a mentőhelikopter felszállt, akkor kezdtem el remegni, csak később fogtam fel igazán, hogy megmentettünk egy életet a segítségemmel. Kiskorom óta szeretnék az egészségügyben dolgozni, ez most megerősített abban, hogy ezen a pályán van a helyem mentőtisztként vagy orvosként - szögezi le Mária.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.