Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2022. Július 01. 15:05, péntek | Életmód
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Sikeresen varrták vissza egy férfi fél kézfejét és három ujját Pécsen

Sikeresen varrták vissza egy férfi fél kézfejét és három ujját Pécsen

Otthonában folytathatja gyógyulását az a férfi, akin a pécsi klinikán hajtottak végre sikeres kézvisszaültetést, miután három ujját és fél kézfejét levágta egy faaprítógép Zalalövőn múlt vasárnap

- közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint a gép az 54 éves férfi jobb kezének mutató, középső és gyűrűs ujját, valamint a fél kézfejét vágta le. A PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján nyolcórás műtétet hajtott végre rajta Kromek Lóránd osztályvezető főorvos által vezetett orvosi csapat.

A kommünikében a főorvost idézve azt írták, hogy a kéz lágyrészeinek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett, viszont a vasúti műszaki ellenőrként dolgozó férfi "még hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe", sérülése súlyosságát és jelentőségét pedig az is fokozza, hogy jobbkezes.

Magyarországon először Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben a pécsi klinikán, 1982-ben pedig ugyancsak a baranyai megyeszékhelyen ültettek vissza először kart. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikrosebészetre specializálódott team folytatja - olvasható a PTE közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.