Városlista
2018. június 19, kedd - Gyárfás

Hírek

2018. Március 12. 19:19, hétfő | Helyi
Forrás: KARCAG TV

SOK DIÁK JELENTKEZIK BIOLÓGIA-KÉMIA SZAKRA A REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN

SOK DIÁK JELENTKEZIK BIOLÓGIA-KÉMIA SZAKRA A REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN

2009-ben indította útjára a biológia-kémia osztályt a Karcagi Nagykun Református Gimnázium.

Az emelt óraszámú biológia és kémia elsőre nem cseng túl jól a diákoknak, de a sok kísérlet és terepgyakorlat miatt sok diák választja ezt a képzési formát.

Kilenc éve indult útjára a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban a biológia-kémia osztály. A diákok a kiváló képzésnek köszönhetően az országos versenyeken is rendre a dobogó első három helyének valamelyikén végeznek. A szak nem tartozik a legkönnyebbek közé, mégis az oktatás menete, a sok gyakorlat, kísérlet miatt népszerű a gyerekek körében.

- Emelt óraszámú biológia-kémia oktatásban veszek részt, ez iskolánkban 2009 óta található meg. A diákok számára számos lehetőség áll fent, például az alsóbb évfolyamokban számos szakkört tartunk fenn, amiben fontosnak tartjuk a diákok tehetséggondozását. Felsőbb évfolyamokban fakultációk állnak rendelkezésre az emelt szintű érettségire való felkészítésben. Számos versenyen veszünk részt. Kémiából kiemelkedő az Irinyi János Országos Középiskolai Kémia Verseny, valamint a Református Kémia Verseny. Biológiából kiemelt az OKTV, az Árokszállási Zoltán Biológia Verseny, valamint idén először vettünk részt az I. Állategészségügyi Versenyben. Ennek ellenére számos lehetőség van még a kutatásokra is. Szerény személyem pedig először vett részt a XII. Aktuális Flóra- és Vegetáció Kutatás a Kárpát-medencében konferencián, ahol második helyezést értem el a fotópályázaton, de számos más konferencián is részt veszünk az iskola keretein belül, így például a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján, amelyen most ketten jutottunk tovább, így megyünk a kárpát-medencei döntőre, ezen kívül még a Polaneczky Ottó Emlékkonferencián és számos más területen is helyt állunk.

Az órákon sok a kísérlet, ami érdekessé is teszi ezt a nem éppen egyszerű szakpárt.

- 10. évfolyamban ökológiai jellegű kirándulásra, azaz terepgyakorlatra megyünk, ahol a hortobágyi élőhely-típusokat figyelhetjük meg, de ugyanúgy alap órákon is, 9-10. osztályban állati témakörökben boncolásokat is végzünk, a növényekkel kapcsolatos részeken növényhatározást, amit a terepen is véghez vihetünk. Aki az emberi test iránt érdeklődik, annak is számos lehetőség van arra, hogy jobban megismerje. Szerintem megéri erre a szakra jönni, főleg azoknak, akik orvosira, állatorvosira, esetleg egészségügyi pályán szeretnének tovább tanulni. Számos lehetőség van még a továbbtanulásra is a szakkal kapcsolatban. - mondta el Kiss Szabolcs 11.c osztályos tanuló.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 18. 17:33, hétfő | Helyi

Gyerekek is adományoztak beteg és rászoruló társaiknak a UPC segítségével

Összesen 57 zsák, vagyis közel 7000 darab plüssfigura gyűlt össze,

2018. Június 18. 16:07, hétfő | Helyi

Megújult a Karcag-Apavári vadászház

A Nefag Zrt. megújult Karcag-Apavári Vadászházát pénteken adták át ünnepélyesen.

2018. Június 17. 17:27, vasárnap | Helyi

Egyedüli nőként örökös pásztor lett

Újra tizenketten ülnek Hortobágy Örökös pásztorainak asztalánál. A minap a Hortobágyon megtartott titkos szavazáson a pásztorok a karcagi Béres Mihályné Márki Piroskát beválasztották a jeles asztaltársaságba.

2018. Június 17. 17:22, vasárnap | Helyi

Finom az idei cseresznye

Már kapható a piacon a ropogós, nagyszemű magyar cseresznye. Az idei termés jó, az árak tavalyhoz képest minimálisan emelkedtek. Jelenleg 500-600 forintba kerül egy kiló gyümölcs.