Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 12. 19:19, hétfő | Helyi
Forrás: KARCAG TV

SOK DIÁK JELENTKEZIK BIOLÓGIA-KÉMIA SZAKRA A REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN

SOK DIÁK JELENTKEZIK BIOLÓGIA-KÉMIA SZAKRA A REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN

2009-ben indította útjára a biológia-kémia osztályt a Karcagi Nagykun Református Gimnázium.

Az emelt óraszámú biológia és kémia elsőre nem cseng túl jól a diákoknak, de a sok kísérlet és terepgyakorlat miatt sok diák választja ezt a képzési formát.

Kilenc éve indult útjára a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban a biológia-kémia osztály. A diákok a kiváló képzésnek köszönhetően az országos versenyeken is rendre a dobogó első három helyének valamelyikén végeznek. A szak nem tartozik a legkönnyebbek közé, mégis az oktatás menete, a sok gyakorlat, kísérlet miatt népszerű a gyerekek körében.

- Emelt óraszámú biológia-kémia oktatásban veszek részt, ez iskolánkban 2009 óta található meg. A diákok számára számos lehetőség áll fent, például az alsóbb évfolyamokban számos szakkört tartunk fenn, amiben fontosnak tartjuk a diákok tehetséggondozását. Felsőbb évfolyamokban fakultációk állnak rendelkezésre az emelt szintű érettségire való felkészítésben. Számos versenyen veszünk részt. Kémiából kiemelkedő az Irinyi János Országos Középiskolai Kémia Verseny, valamint a Református Kémia Verseny. Biológiából kiemelt az OKTV, az Árokszállási Zoltán Biológia Verseny, valamint idén először vettünk részt az I. Állategészségügyi Versenyben. Ennek ellenére számos lehetőség van még a kutatásokra is. Szerény személyem pedig először vett részt a XII. Aktuális Flóra- és Vegetáció Kutatás a Kárpát-medencében konferencián, ahol második helyezést értem el a fotópályázaton, de számos más konferencián is részt veszünk az iskola keretein belül, így például a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján, amelyen most ketten jutottunk tovább, így megyünk a kárpát-medencei döntőre, ezen kívül még a Polaneczky Ottó Emlékkonferencián és számos más területen is helyt állunk.

Az órákon sok a kísérlet, ami érdekessé is teszi ezt a nem éppen egyszerű szakpárt.

- 10. évfolyamban ökológiai jellegű kirándulásra, azaz terepgyakorlatra megyünk, ahol a hortobágyi élőhely-típusokat figyelhetjük meg, de ugyanúgy alap órákon is, 9-10. osztályban állati témakörökben boncolásokat is végzünk, a növényekkel kapcsolatos részeken növényhatározást, amit a terepen is véghez vihetünk. Aki az emberi test iránt érdeklődik, annak is számos lehetőség van arra, hogy jobban megismerje. Szerintem megéri erre a szakra jönni, főleg azoknak, akik orvosira, állatorvosira, esetleg egészségügyi pályán szeretnének tovább tanulni. Számos lehetőség van még a továbbtanulásra is a szakkal kapcsolatban. - mondta el Kiss Szabolcs 11.c osztályos tanuló.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.