Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Április 08. 05:00, szombat | Helyi

SOKBA KERÜL A SONKA HÚSVÉTRA

SOKBA KERÜL A SONKA HÚSVÉTRA

Beindult a húsvéti roham az élelmiszerboltokban. Az élelmiszerboltok a napokban tartják a nagy húsvéti akciókat, azonban a húsvéti sonka így is drága.

Már sehol sem kapható az öt-tíz évvel ezelőtti, olcsó húsvéti pácolt kötözött lapockasonka, amely annyi minőségi kritikát kapott. Helyette a drága és a még drágább sonkák közül lehet válogatni a boltokban: már az alacsonyabb kategóriában is megfigyelhető az éves alapon 40 százalékos árnövekmény, a prémium termékeknél azonban az árduplázódás is előfordulhat.

Az elmúlt öt évben a gyártók és a szakmai szervezetek nagyon erős kampányba kezdtek az olcsó, gyenge minőségű sonkák ellen, így azok egyre kisebb szerepet kaptak a kiskereskedelmi üzletek kínálatában. Helyükbe jobb minőségű és drágább termékek kerültek, amelyek átlagos árszintje idén kilónként 2800-3200 forint között mozog. Előfordulhatnak olcsóbb termékek is, de a tarja, a combsonka vagy a dió már mind drágább.

A füstölt termékek szinte mindenhol 3000 forint felett kezdődnek, a prémiumkategória pedig 4000-ről indul, de a piacokon ennél minimum 500 forinttal magasabb kilónkénti árakkal lehet találkozni.
A prémiumtermékek azonban csalókák, hiszen ezeknél nincs darabolás, egy-egy malac vagy disznó sonkáját egészben kínálják, így a végösszeg, mérettől, súlytól (izomszövettől) függően 20-24 ezer forintig is elmehet.

Ebben a kategóriában tavalyhoz képest duplázódás látszik, de az is lehet, hogy azért, mert a szuper- és hipermarketekben a prémium kategória viszonylag újnak számít, nem nagyon volt olyan gyártó, aki ezen boltok elvárásainak megfelelő csomagolásban hozott volna forgalomba a termelőihez hasonló minőségű termékeket. Így ebben a szegmensben a korábbi egy-két évben a gyártók bevezető árakat alkalmaztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.