Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 12. 19:17, hétfő | Helyi
Forrás: KARCAG TV

SZAKKÉPZÉSI KONFERENCIA KARCAGON

SZAKKÉPZÉSI KONFERENCIA KARCAGON

Szakmai konferenciát szervezett a Karcagi Szakképzési Centrum.

A konferencián részt vett dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnöke.

A Karcagi Szakképzési Centrum szervezte azt a szakképzési konferenciát amelyen részt vett Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fazekas Sándor földmvelésügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője. Az agrártárca vezetője elmondta, hogy a magyar szakképzésben az agrárszakképzés megőrízte hagyományait, megőírzte erejét.

- Az agrárszakképzés az megőrízte a pozícióit a magyar iskolarendszeren belül. Elmondhatjuk, hogy körülbelül 8.000 gyerek választja évente azokat a mezőgazdasághoz, élelmiszeriparhoz tartozó szakmákat, amelyet 70 intézményben oktatunk. Ez egy jelentős teljesítmény, mert látszik az, hogy sikerült helyreállítani a mezőgazdasági szakmák tekintélyét, presztizsét. Azzal is nyilván összefüggésben van, hogy mintegy 49%-al nőtt a mezőgazdaságban a jövedelem, a kereset 2010 óta. Ha többet lehet keresni, akkor jobban megéri egy adott területre menni. Van egy műszaki fejlődés is, korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság, az agrár digitalizáció, a precíziós gazdálkodás egyre jobban teret hódít. Ez azt jelenti, hogy a számítógépek felhasználása traktorokon, kombájnokon, a különböző géprendszereken, az élelmiszeriparban is most terjed el és ez vonzó sok fiatal számára. Egyben feladat is a szakképző intézmény részére, hogy miként is tudjuk a szükséges oktatási feltételeket biztosítani. Ezért is van egy együttműködésünk a Mezőgazdasági Gépgyártók Országos Szövetségével, aki döntően mezőgépész szakmák vonatkozásában igyekszik az utánpótlást biztosítani. Itt arról van szó, hogy a legkorszerűbb technikát tudják megtanulni a gyerekek, azt tudják elsajátítani és 5 év alatt mintegy 1100-ról 2500-ra emelkedett a mezőgépész tanulók száma. Megduplázódott ez a létszám, ez azt mutatja, hogy van érdeklődés a fiatalok részéről, a szülők is úgy látják, hogy van perspektíva és komoly tudásra lehet szert tenni az agrárszakképző intézményekben is. De más vonatkozásokban is 15 új szakmát indítottunk, így például kistermelői, falusi vendéglátói szakmákat, hiszen a prémium termékekre, a belföldi turizmusra komoly igény van, ehhez a megfelelő adottságokat az oktatásban is biztosítanunk kell. - mondta el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Kovács Sándor a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, hogy jó szakemberekre mindig szükség van, ezért fontos a szakmatanulás.

- Én is a szakképzésben kezdtem a pályámat, közlekedésgépész-technikusként kerültem ki a szakképző rendszerből, majd amikor egy humán egyetemi szakot választottam, akkor a kollégiumban én voltam az egyetlen, aki meg tudta javítani a saját kocsiját, a villanyrezsót, vagy meg tudtam a csapot javítani a kollégiumban, akkor ez egy tekintélyt adott a sok bölcsész között. Én azt gondolom, hogyha egy fiatal gyakorlati szakképzésben kezd, vagy megismerkedik a fizikai muka lehetőségeivel, az nem jelenti azt, hogy később az életben nem tudna továbbtanulni, nem tudna váltani. A szakképzés nagyon fontos, hiszen olyan szakmát, olyan kompetenciákat tanít a gyermekeknek, amit a későbbi életben bármikor tudnak hasznosítani, máshogy gondolkodnak, akár egy gépészeti ismeretek más agyműködésre, más logikára kényszerítik az embert, akár humán szakokban is. Azt gondolom, hogy fontos a szakképzés, mert azok a szakmunkások, azok a szakemberek működtetik ezt az országot, akik javítják a gépeinket, akik az üzemekben, gyárakban végzik ezeket a munkákat és igazából lehet, hogy nem a leglátványosabb az ő munkájuk, de a munkájuk nélkül egyik ország sem állna ott, ahol most áll, és Magyarország fejlődése sem lenne biztosítva - mondta Kovács Sándor.

Varga Mihály nemzetgazasági miniszter szerint az ország oktatáspolitikája jó úton halad, egyre több vállalkozó és cég csatlakozik az oktatási programokhoz.

- Úgy látom, hogy megyünk jó irányba, jófelé, hiszen az elmúlt években egyre többen és egyre közelebb hozva tudunk a vállalkozókat bekapcsolni az oktatási rendszerbe. Azt szeretném, ha alapvetően a gazdaság igényei határoznák meg, hogy mire képezzük a fiatalokat. Nem egy íróasztal mellett kell kitalálni, hogy mit tanítsunk és mire képezzük a gyerekeket. Ezt megmondja a gazdaság, amire szükség van, ahol hiányszakmák vannak, ahol új szakmák jönnek létre az iparban, feldolgozóiparban, informatikában, közgazdaságban, ott van szükség a gyerekek képzésére. Nagy társadalmi folyamatokat nem lehet megváltoztatni, tehát ha a szülők nem érzik úgy, hogy egy szakmának a megszerzése vonzó, akkor félmunkát végzünk. Ez igy alakult szerintem az elmúlt években a szülők is rájöttek arra, hogy sokszor többet ér egy jó szakma, mint egy értéktelen diploma, amivel nem lehet elhelyezkedni. Ami a mi szempontunkból a feladat, hogy minél több olyan képzési hely legyen, ahol gyakorlati képzést kapnak a fiatalok. Az elmúlt napokban is több olyan helyen voltam, ahol képzési központok nyíltak, alapvetően vállalatoknál. Én azt szeretném, hogyha ez a céges felfogás, ez az üzleti felfogás lenne az uralkodó és minél több gyerek tudna úgy tanulni, hogy akár napi szinten is be tud kapcsolódni egy cég, egy vállalkozás életében.

A nemzetgazdasági miniszter is úgy látja, hogy minden fiatalnak szakmát kell tanulnia.

- Az a cél, hogy egy fiatal megértse, hogy egy szakma lehet, hogy átmenetileg elég, de nem biztos, hogy hosszú távra is elég. Szeretnénk tehát ilyen mellékszakmákat, rokonszakmákat oktatni, szeretnénk ha ezt is minél többen választanák. Nem véletlen egyébként, hogy a tavalyi évtől lehetőség nyílt arra, hogy 25 év alatt a második szakképzés megszerzése ingyenes, nagyon sokan választották ezt a tanulási rendszert. Szeretnénk azt is, hogy a felnőttoktatásban is minél többen vennének részt. Erre már a nagyvárosokban mutatkozik igény, kistelepüléseken ezeket még elég nehéz megszervezni, az lesz most a feladat, hogy a Kormányhivatalok bevonásával is tudjunk ilyen programot beindítani. Mi azt tudjuk megteremteni, hogy az a munkavállaló, aki munkára jelentkezik lehetőleg több képesítéssel is rendelkezzen. Értsen a számítógépekhez, valamilyen szinten beszéljen egy nyelvet, a szakmából pedig hogyha nem csak egy van, hanem több, akkor szerintem majdnem mindegy, hogy hány éves, egy munkaadó biztos, hogy alkalmazni fogja, mert úgy érzi, hogy egy értelmes munkaerőt kap azért a fizetésért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.