Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. November 17. 21:06, péntek | Helyi
Forrás: KARCAG TV

SZÉN-MONOXID JELZŐK ÉLETET MENTHETNEK

SZÉN-MONOXID JELZŐK ÉLETET MENTHETNEK

Életet menthetnek azok a készülékek, amelyek a szén-monoxid veszélyt jelzik. A néma gyilkos nem válogat, de megelőzhetjük a bajt.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, íztelen és nagoyn mérgező gáz. Ez a gáz akkor keletkezik, ha egy égéstérben nem tökéletes az égés. Például a szénnek, a fának, gázoknak, kőolaj származékoknak a tökéletlen égéséből keletkezhet, tehát hogyha a tüzelőtérben a füst meg a gázok nem tudnak eltávozni, akkor visszakerül a fűtött helyiségbe, ami mérgezést tud okozni.- mondta Kovács József üzlettulajdonos.

- A mérgezést onnan tudjuk megállapítani, hogy az ember szédülékeny, fejfájása van, émelyeg, több ilyen rosszullétre utaló jel jeleni meg. A gáz jelenlétét a szénomonoxid érzékelő jelzi. A figyelemfelhívás úgy történik, hogy a készülék erős sípoló hangot és erős vörös fénnyel jelez. Ha jelzés történik, akkor az a teendő, hogy a helyiséget kiszellőztetjük, kinyitjuk az ablakokat és eloltjuk a tüzet, vagy a fűtötest lángját. A helyiséget el kell hagyni és friss levegőre kell menni. Hívni kell a tűzoltókat és a mentőket, hogy tudjanak intézkedni, hogyha szükséges. A helységbe csak azután mehetünk vissza, hogyha kiszellőzött és a tűzöltók átvizsgálták, hogy nincsen szén-monoxid a levegőbe. A készülékünket újból üzembe kell helyezni, hogy tovább működjön.

- A szén-monoxid érzékelő nem igényel különösebb karbantartást, de időközönként száraz ruhával le kell törölni. Nem szabad vegyszeres ruhával tisztítani, mert a benne lévő érzékelő dolgokat szennyezheti, semlegesítheti és ekkor megszűnik az érzékenyésge a készüléknek. Ajánlott havi rendszerességgel, főleg a téli szezonban tesztelni, kipróbálni, hogy az elem nem-e merült le és hogy üzemképes a szén-monoxid érzékelő. - figyelmeztetett a szakember.

Az érzékelőt nem mindegy, hogy hova szereljük fel.

- Azokba a helyiségekbe, ahol a fűtés történik, ahol a gázkazán vagy a fűtőtest be van szerelve, ott a mennyezettől 15-20 centiméterre kell elhelyezni és mindenképpen az ablakok és az ajtó nyílása felett legyen elhelyezve. Vízszintesen pedig a közvetlen tűztértől 1,5 - 3 méterre kell elhelyezni. Olyan helyiségekbe, ahol nincs közvetlen kazán által fűtött tér, például egy emeletes házban, ott olyan helyre kell elhelyezni a készüléket, amely az ember légzőszerveivel egy irányban legyen, tehát olyan dúrván másfél méter magasságban. De elhelyezhetjük az éjjeli szekrényre is.
Nem szabad felszerelni az érzékelőt olyan zárt és poros helyeken, ahol az eszköz nyílásai eltömődhetnek. Nem szabad elhelyezni kültéren, nem szabad a konyhában közvetlenül a mosogató fölé szerelni, de nem szabad közel helyezni a tűzhelyhez sem.

-Érdemes megjegyezni, hogy oda kell figyelni, hogy a készülék a BM rendeleteivel megegyező és megfelelő minőségű legyen. Csak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelet álltal jóváhagyott készüléket szabad megvásárolni. Pár évvel ezelőtt nagyyon sok használatban lévő készüléket betiltottak, mert nem feleltek meg a nemzetközi előírásoknak. Ne vásároljunk házaló árusoktól sem, kizárólag szaküzletben. - javasolta Kovács József

A hitelesített készülékek a Katasztrófavédelem honlapján elérhetőek!

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.