Városlista
2018. szeptember 24, hétfő - Gellért

Hírek

2018. Május 14. 08:23, hétfő | Helyi

Tanácskoztak a kis és a nagykunok

Tanácskoztak a kis és a nagykunok

A napirendek után dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, országgyűlési képviselő, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke és Kovács Sándor elnök ajándékkal köszöntötte azokat a tagokat..

Vasárnap tartotta éves közgyűlését a Lovagi udvarban a Kunszövetség. A napirendi pontok között a kiskun és nagykun hagyományőrző tagok elfogadták a 2017. évi működésről és a gazdálkodásról szóló beszámolót, valamint az ez évi terveket, amelyek között több fesztivál, támogatás is szerepel.


Mint Kovács Sándor, a Kunszövetség elnöke, országgyűlési képviselő beszámolójában elhangzott, az egyesület hagyományőrző és értékteremtő munkája évről évre egyre határozottabb szerepet tölt be hazánk kulturális életében amellett, hogy biztosítja a nagykunok megmaradását a Kárpát-medencében.

Ezt erősíti majd a szeptemberi IV. Kunok Világtalálkozója, melynek részeként szeptember 22-én Karcagon iktatják be az új jászkun főkapitányt Györfi Sándor Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, emeritus nagykunkapitány személyében, egy héttel később pedig a világtalálkozó zárásaként Kunhegyesen az új nagykun kapitányt.

A napirendek után dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, országgyűlési képviselő, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke és Kovács Sándor elnök ajándékkal köszöntötte azokat a tagokat, akik a közelmúltban miniszteri elismerésben részesültek. Azok a vállalkozók is ajándékot kaptak, akik tavalyi évben a Kunszövetségnek nyújtottak anyagi támogatását.

Az elnökség dr. Pintér Zoltán Árpád történésznek, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium tanárának ítélte a Kunszövetség egyik fiatalon elhunyt alapítója emlékére létrehozott Sudár István-emlékdíjat. Györfi Sándor Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrász által készített plakettet Kovács Sándor és dr. Fazekas Sándor adta át a kitüntetettnek.


A közgyűlés végén dr. Bartha Júlia néprajzkutató mondta el a Kun Miatyánkot. (de)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 24. 08:13, hétfő | Helyi

V. Karcagi Traktoros Ügyességi Verseny

A verseny előtt látványos bemutatókat tartottak.

2018. Szeptember 23. 18:38, vasárnap | Helyi

Szántóverseny

Fotógalériával

2018. Szeptember 22. 14:12, szombat | Helyi

IV. Kun Világtalálkozó

A Nagykunság fővárosában, Karcagon találkoztak a kunok a Kun hagyományok napján. A IV. Kun Világtalálkozó keretében megszervezett rendezvényen a hagyományőrzés és a lovassportok kapták a főszerepet.

2018. Szeptember 21. 15:34, péntek | Helyi

20 éves a karcagi Kazah Konzulátus

A IV. Kunok Világtalálkozója keretében a 20 éve megnyitott Tiszteletbeli Kazah Konzulátust ünnepelték Karcagon.