Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 15. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: karcag tv

TEMPLOM A KERTEM: RIDEG ISTVÁN KÖNYVBEMUTATÓJA

TEMPLOM A KERTEM: RIDEG ISTVÁN KÖNYVBEMUTATÓJA

Karcagon, a Városháza dísztermében mutatta be a szerző, Rideg István Templom a kertem című könyvét, melyben a kertészkedés szerelmeseinek igyekszik tanácsokat adni az író.

A közelmúltban mutatta be a nagy nyilvánosság előtt Rideg István Templom a kertem című könyvét. Sokan személyesen is ismerik a könyv szerzőjét, hiszen ő a Gábor Áron Gimnázium nyugalmazott magyar-történelem szakos pedagógusa. Nagyon sokan jöttek el a Városháza dísztermében megtartott könyvbemutatóra. Egykori tanítványok és kertészet iránt érdeklődők is megjelentek az eseményen. Az eseményt megtisztelte jelenlétével városunk polgármestere, Szepesi Tibor is.

Szepesi Tibor
-Egy teljesen új oldaláról ismertem meg, én legalábbis tanár urat, hiszen a négy év magyar irodalom, történelem és osztályfőnöki óráin egy más pedagógust, egy más tanárt ismertünk meg. Aztán ahogy teltek az évek, egy újabb oldalát, most pedig a könyv kapcsán egy valóban felszabadultabb és számomra sokkal vidámabb oldalát ismertem, ismertük meg tanár úrnak. Köszönöm szépen alpolgármester asszonynak is, hiszen valamilyen szinten a kert programból nőtt ki ez a könyv is. Úgyhogy köszönöm szépen tanár úrnak, hogy megírta ezt a könyvet, és én kívánok, azt gondolom, mindannyiunk nevében további
jó egészséget, alkotómunkát és ugyanilyen vidámságot, mint ahogy az utolsó hetekben, napokban találkozhattunk tanár úrral.


A könyv nemcsak azokat az embereket szólítja meg, akik kertészkednek, hanem igyekszik mindenkit arra buzdítani, hogy otthon, aki csak teheti hódoljon ennek a hobbinak és találja meg benne az élet apró örömeit -mondta el televíziónknak a könyv szerzője Rideg István.

Rideg István
-Ez a könyv a kertészetről szól, kertészeknek, és azért, hogy lehetőleg még jobban csinálják azt, amit nagyon szeretnek, mert érdemes vele foglalkozni. Ez egyfajta lelki felüdülést jelent, nem beszélve arról, hogy így sok finomság kerülhet az asztalra, az otthoniaknak az örömére. Kertészkedni mindig a természethez való közelkerülést is jelenti. Akár fúj a szél, akár esik az eső, akár a süt a nap. Olykor nehéz munkát végez az ember a természetben, de mindenképpen sokszínű az, amit egy kertész csinál.


Rideg István elmondta, hogy az alapgondolat már 2018-ban megfogalmazódott benne és még abban az évben elkészült a könyv váza. A barátai pedig nagyon jó véleménnyel voltak erről, így arra bíztatták, hogy bővítse tovább a már meglévő anyagot.

Rideg István
-A nagy változás akkor következett be, amikor a Hitel főszerkesztője, Papp Endre, József Attila-díjas irodalomtörténész meglátta benne a fantáziát. Nagyon jó tanácsokat adott, hogy a kert metaforát kellene megfejteni, illetőleg kibontani az egész műben. Így került azután ez a kerti napló magasabb szintre, és ő meg is jelentette a Hitelben. Ezután fordultam Jánosi Zoltán professzor úrhoz, aki a Magyar Naplónak a főszerkesztője is. Régóta ismerjük egymást, kézbe vette az anyagot, tanácsokkal látott el, hogy mit kellene még rajta igazítani, javítani, tehát előszót írni, aztán növénymutatót, névmutatót a személyekről, és így tovább. Így azután a Magyar Mikrokozmosz sorozatban megjelentette, aminek nagyon-nagyon örülök, és a város segítségének is, mert ez így összmunka nélkül nem sikerült volna ez a könyv.

A könyv szerzője hozzátette nagyon jó visszajelzéseket kap az olvasók részéről.

Rideg István
-A visszajelzések egyértelműen jók, és ennek nagyon örülök. Én nem tartom azért mondjuk világrengető írásnak, még ennél sokkal jobb írások is keletkezhetnek az elkövetkezendő időben, az viszont nagyon meghat, hogy Szatmári István nyelvészprofesszor barátom, aki már sajnos nem él azt mondta, hogy itt egy új műfajt teremtettem. Ez magában véve egy csodálatos dolog, úgy gondolom, az a sok pozitív visszajelzés, amit kaptam a barátaimtól az nekem nagyon sokat jelentett, szó szerint megfiatalított.


A rendezvény végén kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt, valamint a megjelentek meg is vásárolhatták a könyvet melyeket a szerző dedikált mindenki számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.