Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Május 15. 14:06, kedd | Helyi
Forrás: Karcag Hírmondó

Testületi ülés

Testületi ülés

Megtartotta soros ülését Karcag Város Önkormányzatának Képviselő-testülete április 26-án, csütörtökön. A városatyák egyhangúlag támogattak minden napirendi pontot.

A tanácskozás kezdetén egyperces néma felállással adózott a testület a holokauszt magyarországi és karcagi áldozatainak emléke előtt az április 16-ai emléknap alkalmából.


Egybehangzóan támogatta a testület a beszámolót Karcag város közrendjének és közbiztonságának helyzetéről, amelyet Teleki Zoltán rendőrkapitány szóban is kiegészített. Az elmúlt időszakban nagymértékben csökkent a bűncselekmények száma, nőtt a nyomozás eredményesség, a közbiztonság és a lakosság szubjektív biztonságérzete. A rendőrség munkájához a képviselő-testület több tagja is gratulált. Dobos László polgármester pedig kiemelte, hogy nemcsak Karcag, hanem JNSZ megye is komoly fejlődésen ment keresztül, és már a megelőzés terén komoly munkát végez a rendőrség.


Elfogadták a képviselők a tájékoztatót a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás Idősek Otthona és Háziorvosi Intézmény működéséről. Hodos Bálintné intézményvezető szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy a 2017-es évben 99,5%-os volt az ágykihasználás az intézményben, és 49 fő van jelenleg várólistán. Beszámolt a gyermekorvosi praxis betöltéséről, valamint egy védőnő alkalmazásáról. A Horváth Ferenc úti intézmény 2017-ben örökös működési engedélyt kapott, és hamarosan meg is újul egy támogatásnak köszönhetően.


Támogatta a testület a Madarász Imre Egyesített Óvoda beszámolóját a környezeti nevelés feltételeiről, eredményeiről. Szepesi Tibor hozzászólásában kiemelte, hogy bár rengeteg programot lebonyolít az óvoda, ez kicsit más, egy hosszabb folyamat, amelynek keretében tudatos környezeti nevelés folyik. Dobos László hozzátette, a fiatalok fogékonyabbak is a szelektív hulladékgyűjtésre, mint a felnőttek.
Megszavazta a testület a június 18. és augusztus 24. közötti időszakot (49 munkanap) a rászoruló gyerekek intézményen kívüli ingyenes nyári szünidei étkeztetésére.
Döntöttek a képviselők a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatói állásra kiírt Pályázatot Véleményező Bizottság létrehozásáról, amelynek elnöke Pánti Ildikó képviselőnő, tagjai pedig dr. Kovács László képviselő, dr. Deme Péter, a Pulszky Társaság tagja és Kántor Éva közalkalmazotti tanácsi képviselő lesz.


Elfogadta a testület a javaslatot a 3401 jelű Kunmadarasi út melletti kerékpárút külterületi szakaszának fenntartási és üzemeltetési feladatainak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. részére történő átadásáról. Lengyel János képviselő a Közútkezelővel kapcsolatos előzetes rossz tapasztalatok miatt hozzászólásában kérte, hogy figyeljenek oda az átadáskor erre az útszakaszra, nehogy a 4. számú főúthoz hasonlóan elhanyagolttá váljon. Andrási András képviselő kérdésére pedig Dobos László polgármester elmondta, egyelőre nincs információjuk arról, hogy más kerékpárút is a Közútkezelő kezelésébe kerülne.


Megszavazták a képviselők egyes termőföldek haszonbérbe adását a Karcagi Nagykun Vadásztársaság részére. Dobos László polgármester elmondta, hogy évekkel ezelőtt egy magánszemély adományozta a földet azzal a kikötéssel, hogy ők műveljék.


Pályázati részvételről és kérelem benyújtásáról is döntött a testület. Így az önkormányzat részt vesz a „Belterületi utak, járdák, hidak felújítására” kiírt pályázaton, ahol nyerés esetén kb. 5600 m2-nyi járdafelület újulhat meg maximum 30 millió forint támogatásból 75%-os pályázati intenzitás mellett. A „Karcagi szélmalom felújítása” című támogatási kérelem benyújtásával pedig pozitív bírálat mellett megvalósulhat a szeles vitorla felújítása.


Támogatta a testület a Madarász Imre Egyesített Óvoda két pályázaton való részvételét is. Az egyikkel a „NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM – A hazai és a határon túli Tehetségsegítő Tanácsok, tehetségfejlesztő szervezetek és közösségek támogatása cím és ötszázezer-hárommillió forint közötti összeg vissza nem térítendő támogatás elnyerése, míg a másikkal a „NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM – A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása cím és ötszázezer-egymillió forint vissza nem térítendő támogatás elnyerése a cél.
Napirend előtt Szepesi Tibor önkormányzati képviselő lakossági bejelentés alapján kérte a Kisújszállási úton a buszmegálló kiépítésének ellenőrzését.


Lengyel János képviselő pedig megköszönte a tájékoztatást az erdészeti bírságról, amely szerint büntetést kell a városnak fizetnie egy 2000-es évek előtti hiba miatt. Dobos László polgármester és Molnár Pál képviselő megnyugtatott mindenkit, hogy sor kerül erdő telepítésére.


Molnár Pál képviselő továbbá kórházi parkolók létesítéséről érdeklődött. Dobos László elmondta, hogy Nagyné László Erzsébet főigazgató asszonnyal együtt bejárja a kórház területét, megvizsgálják a lehetőségeket. Mindenképpen bent kívánnak parkolókat kialakítani, mivel baj esetén nem szeretnék parkolókkal elzárni a menekülő és mentési útvonalat a kórház körül.
A képviselő-testület következő ülését május 24-én tartja.

Kapás Mónika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.