Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 11. 05:01, péntek | Helyi

TILTOTT HELYEN TÖRTÉNŐ FÜRDŐZÉS VESZÉLYEI

TILTOTT HELYEN TÖRTÉNŐ FÜRDŐZÉS VESZÉLYEI

Bár sokan nehezen fogadják el, a legtöbb bányatóban nem véletlenül nem lehet fürdeni, a hatóságok nem véletlenül vezették be a tiltást

Ezek a mesterséges vizek jóval több veszélyt rejtenek az ellenőrzött strandoknál. Hirtelen mélyülnek, nem higiénikusak és vízimentő-szolgálatot sem teljesít senki a partjainál.

A bányatavak azért veszélyesek, mert kiszámíthatatlan mederviszonyokkal rendelkeznek, hiszen ezekből a tavakból általában hatalmas markolókkal vájták ki a kavicsot, emiatt óriási lyukak vannak a meder alján, és nagyon hirtelen mélyülnek.
Ezért arra sem lehet számítani, hogy ha valaki beindul a tóba, szépen lassan, fokozatosan fog mélyülni a víz, mint a Balatonban vagy a Tisza tónál. A fürdőző egyik pillanatról a másikra egy függőleges falnál találhatja magát, és ha erre nincs felkészülve, pillanatok alatt elmerülhet.

A másik legfontosabb ok, amiért ezek a képződmények különösen veszélyesek, az a mélységéből adódóan víz hőmérsékletbeli jelentős eltérése. Egy bányató átlagos mélysége a legtöbb esetben lényegesen meghaladja a tíz métert, ezért könnyen elképzelhető, hogy a felső rétegben nagyon kellemes hőérzet mellett úszhat a strandoló, „mígnem valamiért lejjebb engedi a lábát és mondjuk egy méter hatvan centiméter mélyen már akár tíz fokkal hidegebb is lehet a víz˝.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.