Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 24. 05:00, hétfő | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Tizenhét év után,a Lánchíd 2000-ügyben:170 szeres csalásért felfüggesztett börtön

Tizenhét év után,a Lánchíd 2000-ügyben:170 szeres csalásért felfüggesztett börtön

Két hónap után tűntek el a pénzzel.

A másodfokú bíróság tizenhét év után hozott végső ítéletet a Lánchíd 2000-ügy néven elhíresült bűnügyben. Minden vádlott felfüggesztettet kapott.

A Fővárosi Törvényszék (FT) a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) tavaly szeptemberben hozott elsőfokú ítéletét megváltoztatva a hét közül hat vádlottat társtettesként - egy esetben folytatólagosan elkövetett - 171 rendbeli, továbbá 158 rendbeli csalás bűntettében, valamint 13 rendbeli csalás vétségében mondta ki bűnösnek. Az elsőrendű terhelt Fóris Attila Árpádot, a másodrendű Kalmár Tamás Gábort, a harmadrendű Palasik Csabát és a negyedrendű Kovács Lászlót előzetes mentesítésben részesítette.

Két embert külföldről hoztak haza

Három esztendő híján két évtizede nagy port vert fel az eset: a vádirat szerint 1995 tavaszán a Lánchíd 2000 Befektetési Kft. Egerben és Budapesten Botticelli-II. fix hozamú haszonjegyeket és Diszkont Kincstárjegyeket adott el igen magas hozam ígéretével. A befektetőket 30 százalékos kamat lehetőségével kecsegtették. Két hónap után azonban bezárták irodáikat, és eltűntek a későbbi vádlottak. A vásárlók sem a hasznot, sem pedig a befizetett pénzüket nem látták viszont. Kiderült az is, hogy a cégnek valójában nem is volt joga pénzintézeti tevékenységet folytatni. Ráadásul a kft. embereinek nyoma veszett, nemzetközi rendőri összefogásnak köszönhetően sikerült őket visszahozni Magyarországra.

A PKKB először 2004 januárjában döntött az ügyben első fokon, ezt azonban a Fővárosi Bíróság másodfokon hatályon kívül helyezte és új eljárás megtartására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az újabb procedúra 2009 júliusában kezdődött, és 2011 szeptemberében született megint egy elsőfokú határozat. Abban a PKKB megint csak bűnösöknek találta a vádlottakat az ötödrendű Sztankay András Oszkár kivételével.

Fóris Attila Árpád I. rendű terhelt 2 év 4 esztendőre felfüggesztett börtönt kapott és 500 ezer forint pénzbüntetést. A II. rendű Kalmár Tamás Gábor büntetése 2 év börtön öt esztendei próbaidőre felfüggesztve és félmilliós pénzbüntetés. A III. rendű Palasik Csabát szintén 2 esztendei börtönnel sújtotta a bíróság, annak végrehajtását öt év próbaidőre függesztette fel. A IV. rendű Kovács László egy év tíz hónap börtönt kapott négy esztendőre felfüggesztve, neki 600 ezer forint pénzbüntetést kellett lerónia. Végrehajtandó szabadságvesztés-büntetésre egyedül Szenderovics Vladimir Iszakovicsot ítélték, két és fél évre, plusz 625 ezer forint volt a pénzbüntetése. A VII. rendű Füzesi Imre Károly öt évi próbaidőre felfüggesztett két esztendei börtönt kapott és félmillió forintos pénzbüntetést. Sztankayt a bíróság felmentette, mivel nem találta bizonyítottnak, hogy bűncselekményt valósított meg.

Csak a pénzt szedték be

Ezt az elsőfokú ítéletet fellebbezte meg a vádhatóság képviselője, aki a vádlottak büntetésének súlyosítását indítványozta. Az I-IV. és a VI. rendű terheltek és védőik felmentésért, másodlagosan pedig bírósági mentesítés végett kért jogorvoslatot.

Másodfokon az FT megállapította, hogy az okirati bizonyítékok tanúsítják: a Lánchíd 2000 Kft.-t ötmillió forint törzstőkével alapította az ügyvezető Szenderovics és Füzesi. A társaság a pénz begyűjtésén kívül semmilyen más gazdasági tevékenységet nem folytatott, ténylegesen bűncselekmény útján való pénzszerzés érdekében jött létre. A kft. működésében és működtetésében a vádlottak zöme tevőlegesen részt vett akár a cég alapításában, akár az iroda megnyitásában, irányításában, illetve a számítógépes program kidolgozásában, telepítésében - fejtette ki indoklásában a bíróság. Ráadásul a terheltek tisztában voltak azzal, hogy bűncselekmény megvalósulásának a részesei.

Ugyanakkor az FT szerint a büntetőeljárás példátlan elhúzódása csak részben róható a vádlottak terhére, akik - az I. rendű terheltet leszámítva - mind büntetlen előéletűek, és az elmúlt 17 évben törvénytisztelő életmódot folytattak. Ezért részesítette az I-IV. rendű vádlottakat előzetes mentesítésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.