Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. December 13. 15:31, csütörtök | Helyi

TÖRTÉNELMI KONFERENCIA KARCAGON

TÖRTÉNELMI KONFERENCIA KARCAGON

Az Osztrák-Magyar Monarchia és a történelmi Magyarország összeomlása 1918-ban címmel rendeztek konferenciát Karcagon, a Városháza dísztermében.

A 12 előadással az emlékezés mellett az volt a szervezők célja, hogy új információkhoz juttassák a kor iránt érdeklődő közönséget.

Dobos László Karcag város polgármestere köszöntötte a konferencia előadóit és a vendégeket a Városháza dísztermében megrendezett konferencián. A városvezető kiemelte, hogy Karcag örömmel adott helyt ennek a rangos eseménynek. Hozzátette, hogy a város méltóképpen őrzi az első világháborús hősők emlékét, többek között felújította az első világháborús szobrot, konferenciákat, kiállításokat szervez és minden évben megemlékezik hősi halottjairól.

Pintér Zoltán, a konferencia szervezője kiemelte, hogy világszerte zajlik egy emlékezéspolitikai sorozat, amely az első világháború eseményeit dolgozza fel, amihez most Karcag is csatlakozott ezzel az eseménnyel. A szervező szerint külön öröm, hogy sok fiatal érdeklődött az esemény iránt, amely új információkat adhat a történelem szerelmeseinek.

A Debreceni Egyetem Történelmi Intézete fontosnak tartotta, hogy támogassa ezt a rendezvényt. Barta Róbert elmondta, hogy Karcag és az egyetem között régóta eredményes a kapcsolat. Az egyetemen sok karcagi hallgató tanul, ezért is fontos ez az együttműködés.

- Most, hogy 100 éve ért véget a világháború fontosnak tartjuk, hogy elinduljon egy konferencia sorozat. Köszönjük Kacag Város Önkormányzatának. Dolgozunk a közös terveken, hogy hosszú évekig gyümölcsöző legyen a kapcsolatunk. - mondta el Barta Róbert egyetemi docens, a DE Történelmi Intézetének igazgatója.

Az érdeklődők többek között hiánypótló előadást hallhattak Pintér Zoltán előadásában a karcagi honvédek a nagy háborúban címmel is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.