Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Március 13. 14:47, vasárnap | Helyi

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS ÉS KOSZORÚZÁS

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS ÉS KOSZORÚZÁS

Március idusán emlékeztünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira.

Kedves hagyomány városunkban, hogy a legkisebbek, az óvodások, az ünnep előtt óvónőik vezetésével ellátogatnak a Petőfi- és a Kossuth-szoborhoz, és a maguk készítette nemzeti színű kokárdákkal, virágokkal, zászlókkal díszítik a szobrok környékét.
Az idei megemlékezés vasárnap térzenével kezdődött, a Református Nagytemplom előtt, az MH Légierő Zenekar Szolnok játszott. Az Országzászló felvonásában a Kováts Mihály Huszárbandérium huszárja és karcagi fiatalok közreműködtek.

Az ünnepi istentiszteleten a Református Nagytemplomban igét Nt. Koncz Tibor esperes hirdetett. Az ünnepség a Kossuth téren a Kováts Mihály Huszárbandérium lovasainak felvonulásával folytatódott, melyet az MH Légierő Zenekar Szolnok játéka követett. Gánóczy Ferenc középiskolai tanár szavalata után ünnepi köszöntőt Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes mondott, akinek beszédét az alábbiakban közöljük:

- Kormánybiztos úr, miniszteri biztos úr, polgármester úr, kormánymegbízott úr, nagytiszteletű úr, elnök úr, hölgyeim és uraim, kedves karcagi földijeim!

"Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság! először is én üdvözöllek, ki imádkoztam és küzdöttem éretted - írja naplójában Petőfi Sándor 1848. március-idusán - kezdte beszédét a politikus.

- Ezen a márciuson a magyar szabadság ünnepét háttérbe szorítják a világpolitikai események. De ezek segítenek annak felismerésében, hogy milyen fontos az, amiben évtizedek óta élünk: a béke, a szabadság, a biztonság. A járvány okozta egészségügyi válsághelyzet után, felszabadultság helyett most minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a szomszédunkban zajló háború mielőbb véget érjen. Hogy a fegyveres konfliktus minden egyes menekültje szállást és élelmet kapjon nálunk, hogy a háború gazdasági következményei ne rójanak elviselhetetlen terheket a magyar emberekre.

Magyarország történetének legjelentősebb humanitárius segélyakciója zajlik, mivel a háború kitörése óta már több mint 200 ezer menekült érkezett hazánkba Ukrajnából. A magyar emberek az elmúlt évtizedben helytálltak minden válságban, és most is helytállnak. A magyar állam intézményei felkészültek arra, hogy minden menekültről gondoskodjanak, a hosszabb ideig maradók számára munkát, a gyermekek számára iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátást biztosítsunk. A kormány működteti a Híd Kárpátaljáért segélyprogramot, amelyhez a magyar embereknek köszönhetően folyamatosan érkeznek az adományok. Emellett a Kárpátalján maradtakról sem feledkezünk meg: már 583 millió forint értékben 800 tonna élelmiszert és 200 tonna higiéniai terméket szállítottunk Kárpátaljára, illetve az egészségügyi ellátásban is segítő kezet nyújt Magyarország. Tegnap estig 1500 segélyszállítmány lépte át a határt Magyarországról Ukrajnába. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítik ezt a munkát - fogalmazott Varga Mihály.

Tisztelt ünneplő közösség, hölgyeim és uraim!

A jelenlegi kormány számára magától értetődő a határon átívelő nemzeti összetartozás, magától értetődő a békére törekvés. Emellett pedig minden kormányzati döntés meghozatalánál a legfontosabb szempont, amit szem előtt tartunk: a nemzeti érdek. Magyarország alapvető érdeke kimaradni ebből a háborúból, és európai összefogással segíteni a béketárgyalások előremozdulását.

Ünneplő közösség!

1848-49 hősei nem háborút akartak, hanem békét és szabadságot. Víziójuk és céljuk segített utat találni a legnehezebb időkben. Ennek a víziónak a legfontosabb sarokköve pedig akkor is a nemzet volt. Ahogy Kossuth Lajos mondta - sajnos nagyon időszerű -, " Nem képzelhetni átkosabb, undokabb bűnt, mint játszani a polgárok vérével és egy nemzet nyugalmával... "

Nem egyedül állunk Európában és erősek, csak szövetségeseinkkel együtt lehetünk. Ám - ha még történelmünk számos eseménye nem lett volna elég- az elmúlt évek történései rámutattak: nemzeti érdekeinket mindig, minden időben meg kell védenünk. Ez a mi dolgunk, ezt senki más nem teszi meg helyettünk. Nemzet és nemzeti összetartozás nélkül a jövőnk elképzelhetetlen.

Az elmúlt tíz év kormányzásának legfontosabb döntéseinek középpontjában is nemzetpolitikai célkitűzések álltak:

- A családtámogatásokkal a gyarapodás,

- A munkahelyteremtéssel és ennek megvédésével a boldogulás,

- A vállalkozások támogatásával a fejlődés kívánalmát vetítettük előre, majd értük el.

Elértük, hogy az elmúlt 10 évben duplájára nőtt a családoknak nyújtott támogatások összege, s Európában leggyorsabban nő a születésszám.

Elértük, hogy 2010-hez képest ma egymillió emberrel több dolgozik Magyarországon, és több mint kétszeresére nőtt az átlagkereset. Elértük, hogy a magyar gazdaság mutatja az egyik leggyorsabb növekedést az uniós rangsorban. Ezekhez az eredményekhez nagyban hozzájárult, hogy a magyar emberek érdekei számunkra a legfontosabbak.

Ünneplő közösség, Hölgyeim és Uraim!

Egy fenyegető háború árnyékában a magyar szabadságharcot ünnepeljük. A mai nap egyetlen üzenete nem lehet más, mint a béke kívánalma. "Béke, béke már"- ahogy Babits írta a II. világháború borzalmaihoz közeledve. Amíg ezt a nemzetközi diplomáciának nem sikerül elérni, őrizzük Magyarország stabilitását és azokra figyelünk, akik számára Magyarország menedék. Mert abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy képesek vagyunk számukra mindent megadni, amire ebben a helyzetben szükségük lehet.

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Szép ünnepet kívánok, köszönöm, hogy meghallgattak

- zárta beszédét Varga Mihály.

Ezt követően a Petőfi - és Kossuth-szobornál a jelenlévő városi, megyei és állami vezetők, országgyűlési képviselők és a helyi pártok, civil szervezetek intézmények vezetői, képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúját, ezzel is tisztelegve a márciusi ifjak előtt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.