Városlista
2019. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2019. Március 14. 19:30, csütörtök | Helyi

Ünnepi megemlékezés

Ünnepi megemlékezés

A magyar forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából március 14 -én ünnepi műsorral emlékeztünk az 1848/49-es hősökre.

A magyar forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából március 14 -én ünnepi műsorral emlékeztünk az 1848/49-es hősökre. A református templom előtt térzenét játszott a Nagykun Honvédbanda rézfúvós együttese, majd az Országzászló felvonásában közreműködtek a Kováts Mihály Huszárbandérium huszárjai és a fúvós együttes. Az ünnepi megemlékezés a Petőfi szobornál Kossuth kalapja címmel a Körömvirág együttes és Pető István versmondó zenés irodalmi műsorával kezdődött.

Az ünnepi megemlékezés szónoka Hidvéghi Balázs, a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség kommunikációs igazgatója volt. Mint elhangzott, a mai fiataloknak ajándékba kapták a szabadságot, hiszen Magyarország közel 30 éve független, szuverin ország, ez nagy dolog, de ha valamit ajándékba kapunk, talán kevésbé értékeljük, hogy milyen nagy harc kivívni azt. Én azt gondlom, hogy mindenkinek az az üzenete ma a 48-as forradalomnak, hogy a szabadságért újra meg újra meg kell küzdeni. A mai világban, a mai körülmények között is ki kell állnunk Magyarország szabadságáért, ki kell állnunk azért, hogy magunk dönthessünk a saját sorsunkról, a saját országunkról. Büszkén, békésen, de határozottan kell kiállni mindig a szabadságért és a magyar függetlenségért - hangsúlyozta a szónok, aki ünnepi beszédében felidézte a 48-as kunsági, karcagi eseményeket, de szólt arról is, hogy Kossuth már 1848-ban megmondta, veszve csak az a nemzet lehet, amely lemondott önmagáról.


- Én hiszem, hogy a magyarok nem mondtak le magukról. A történelem bizony most ránk töri az ajtót és a mi döntésünkre vár. Európa történelmi válaszút előtt áll, vagy megvédi vagy felszámolja magát. Magyarország is egy ilyen válaszút előtt áll, vagy megvédi vagy felszámolja magát. Minden egyes ember, aki most itt van - mondta a szónok - mi is egy történelmi válaszút előtt állunk. Vagy megvédjük, vagy kiszolgáltatjuk magunkat egy új épülő birodalomnak, mely már nem magyarokban, olaszokban, lengyelekben és belgákban gondolkodik, hanem egy nemzetek nélküli új Európában. Eljött ami 48-unk, ha akartuk ha nem, eljött. Döntést áldozatot, kiállást, lemondást vár tőlünk. Mi magyarok, ahogy 1848-ban, ma is szép szóval, békésen állunk ki a függetlenségünkért és kérjük a birodalmat, hogy változtasson., Azért, mert látjuk, hogy Európa veszélyben van, azért emeljük fel a szavunkat, mert átéltünk már megszállásokat is. Újra meg kell vívnunk a szabadságharcunkat, csak ma nem kard kard ellen vív, hanem jogi eljárások, politikai bélyegek és pénzügyi zsarolások vannak ellenünk. Én őszintén hiszek a magyarok erejében és mi újra irányt mutathatunk Európának, melynek legfontosabb ütközete a május 26-án lesz, Hosszú kitartó harc lesz azoké, akik kiállnak Magyarország mellett - hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.


Az ünnepi szavak után Karcag Városi Önkormányzat nevében Dobos László polgármester, Gyurcsek János alpolgármester és Rózsa Sándor jegyző helyezett koszorút a Petőfi szobor talapzatára, majd dr. Fazekas Sándor és Kovács Sándor országgyűlési képviselők tisztelegtek a '48-as hősök előtt. Dr. Hidvéghi Balázs Karcagi-Nagy Zoltán és Pánti Ildikó önkormányzati képviselőkkel koszorúzott, dr. Berkó Attila kormánymegbízott Hodos Julianna Karcagi Járási Hivatal vezetőjével és dr. Lévai Olga hivatalvezető-helyettessel helyezte el az emlékezés virágait, majd az intézmények, a pártok és a civil szervezetek képviselői is rótták el kegyeletüket márciusi ifjak előtt. A Petőfi és Kossuth szobrok koszorúzását követően a Városháza előtti térről indult a fáklyás felvonulás, majd látványos, ünnepi lézershow és toborzó táncház volt az városi megemlékezés programja.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 22. 17:52, szerda | Helyi

Új gyárat avatott Szijjártó Péter és Kovács Sándor

A hazánkba érkező autóipari vállalkozások a legújabb, legmodernebb technológiát hozzák el Magyarországra,

2019. Május 22. 14:32, szerda | Helyi

Konferencián a Tisza-tó

A Tisza-tó jelentőségéről beszéltem ma a Magyar Tudományos Akadémia épületében megtartott Nagy Tavaink konferencián, az MTA 191. közgyűlésének szakmai kísérő programján.

2019. Május 22. 14:30, szerda | Helyi

Júniusban folytatódik a Kun mediátor per

A Szolnoki Törvényszéken 2019. június 13-án, 17-én és 20-án további sértettek tanúkénti kihallgatásával folytatódik az ún. Kun-Mediátor ügy tárgyalása.

2019. Május 22. 14:29, szerda | Helyi

Koszorúzás a redemptiós emlékműnél

Kovács Sándor a Kunszövetség elnöke, országgyűlési képviselő úr a karcagi városvezetéssel helyezett el koszorút a karcagi Redemptios emlékműnél.