Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Május 08. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: karcag tv

VERSES DÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN

VERSES DÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN

A Költészet Napjához kapcsolódva verses délután került megrendezésre a Csokonai Könyvtárban Karcagon.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból országszerte szerveznek irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, iskolai szavaló versenyeket vagy éppen verses délutánokat. Városunkban a Könyvtárban „Amit szívedbe rejtesz” címmel szerveztek színvonalas rendezvényt a költészet napjához kapcsolódva.

Szabó Péterné könyvtáros
-Ez egy költészet napi verses délután, amelyet évek óta hagyományosan a szépkorúaknak szervez a könyvtár, illetve a Déryné. Arra gondoltunk még a kezdetek kezdetén, hogy a gyerekeknek az iskolában a magyar órákon és egyéb alkalmakkor van lehetőségük szép verseket hallgatni és mondani. A felnőtteknek viszont nagyon kevés alkalom van arra, hogy megmutathassák, hogyha tudnak és szeretnek is szavalni. Több olyan lakos is van a városban, aki maga is ír verseket, ennek a bemutatójára is lehetőség van itt.

Szabó Péterné hozzátette, hogy nagyon örülnek annak, hogy évről-évre népszerűbb a rendezvény. Sokan gondolták idén is úgy, hogy egy-egy verset előadnak a költészet napján. A rendezvényen elsőként Szabó Péterné köszöntötte a megjelenteket.

Szabó Péterné könyvtáros

-Bevezetőmben Kosztolányi Dezső Kiolvashatatlan vers című esszéjéből idézek. Némely könyv kiolvashatatlan. Különösen az igaz versek azok. Ezekbe jobban beleolvassuk magunkat. Mennél inkább ismerkedünk velük, annál titokzatosabbak. Már tudjuk őket fejből is, de minden alkalommal, hogy eléd kerülnek, új fényben ragyognak föl. Mi lehet ennek az oka? Nyilván az, hogy nem a szövegükben van a tartalom, hanem mögötte. Azért nem fogynak el sohasem. A költészetben mindig a háttér számít. Egy érzés és gondolatvilág rejtetten ható delejessége, az a láthatatlan, dúsan fölszerelt és kimeríthetetlen mögöttes országrész, amelynek a betű csak afféle előretolt katonája.

A köszöntő gondolatok után következhettek a versek. A szépkorúak nagyon sokat készültek a rendezvényre és ez meg is látszott az előadásuk során.

A rendezvényre azonban nemcsak a szépkorúak készültek versekkel. A fiatalabb korosztály is képviseltette magát az eseményen.

A verses délután zárásaként a most nyolcvan éve elhunyt Radnóti Miklós költeményeihez kapcsolódóan egy játékos totóra is sor került.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.