Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Március 25. 09:59, szombat | Helyi
Forrás: Honvédelmi Minisztérium, kép: Karcag TV

ZLIN-242 ÉS JTAC SZIMULÁTOR ÁTADÁSA

ZLIN-242 ÉS JTAC SZIMULÁTOR ÁTADÁSA

Az eseményen részt vett Kovács Sándor is...

ZLIN típusú kiképző repülőgépek


A Magyar Honvédség kiképző repülőgépeinek megújítása érdekében kiírt 2016-os, nyílt közbeszerzési eljáráson a legkedvezőbb ajánlatot a cseh ZLIN Aircraft nyújtotta be. Ennek nyomán április végéig 4 db repülőgép érkezik hazánkba, majd állítják rendszerbe a Magyar Honvédségnél. A nettó 363 millió forintos beszerzés a gépeken felül tartalmazza a pótalkatrészeket, tartozékokat, az állomány át- és kiképzését is.


Az új repülőgépek azokat a JAK-52-es kiképző repülőgépeket váltják le, amelyek az ’50-es, ’60-as évek technikai színvonalát képviselik, és további üzemeltetésük már nem lehetséges. A kor követelményeinek megfelelő technikai színvonal biztosítása egyben katonáink biztonságának növeléséhez járul hozzá feladataik ellátása közben.


A két ZLIN Z-242L típusú kétüléses kiképző és a két ZLIN Z-143Lsi négyüléses típusú felderítő és futár repülőgép már korszerű műszerekkel is felszerelt gépek. E gépek műszerezettsége alkalmas a nemzetközi légi forgalomban való részvételre is, hatótávolságuk 800 kilométer és mintegy 4 órát képesek egy feltöltéssel repülni.
A hajózó és a műszaki állomány Csehországban már megkapta a szükséges átképzést, sikeres vizsgát tett. A teljes állomány átképzése várhatóan 2017. május végéig valósul meg. A most beszerzett gépek kiképzésre, felderítésre, a határőrizeti munkát segítő megfigyelésre, futár feladatra, szükség esetén akár árvízi helyzet felmérésére is bevethetők lesznek.


A ZLIN egy jó ismert, bejáratott típus a kiképző repülőgépek terén. A gyár az elmúlt 70 évben több ezer kiképzőgépet gyártott, melyek a világ minden táján megtalálhatók. A jelenleg gyártott két és négyüléses gépek 43 országban repülnek.


JTAC szimulátor


A JTAC (előretolt repülésirányító, Joint Terminal Attack Controller) az a katona, aki egy előretolt állásból irányítja a harci repülőgépek csapásait. Ez a képesség a harcmezőn napjaink nélkülözhetetlenné váló eleme. A Magyar Honvédség több alakulata (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred) is rendelkezik olyan kiképzett, NATO képesítést szerzett katonákkal, akik képesek ellátni az előretolt repülés irányítás bonyolult feladatát. Az előretolt repülés irányító katona tisztában van a meteorológiával, a navigációval vagy az aerodinamikával. Mindezt azért, hogy úgy legyen képes gondolkodni, mint annak a gépnek vagy helikopternek a pilótája, amelyet éppen rávezet a célpontra. A magyar JTAC műveleti alkalmazása már 2009-ben megjelent az afganisztáni hadszíntéren és a magyar JTAC operátorok élesben, harci körülmények között is bizonyították szakértelmüket.


A Magyar Honvédség új eszköze, az Előretolt Repülésirányító Kiképző Rendszer, azaz a JTAC szimulátor egy valósághű virtuális harcteret szimuláló rendszer. Mindez az előretolt repülésirányító katonák kiképzésének rendkívül fontos eszköze, hiszen a szimulált térben lehetőség van komplex harcászati helyzetek gyakorlására. A rendszer költséghatékonyan alkalmas nemcsak a magyar előretolt repülésirányítók és összhaderőnemi tűzmegfigyelők kiképzésére, hanem a szárazföldi parancsnokok és tüzér szakemberek, valamint a hajózó személyzetek felkészítésére egyaránt.


A rendszer Szolnokra telepítése amerikai támogatással valósult meg. A közel másfél milliárd forint összértékű eszköz azért került Szolnokra, mert itt rendelkezésre áll a szükséges szakmai tudás és szakmai kultúra.
A JTAC szimulátor lehetőséget biztosít a regionális partnerek hasonló szakembereinek gyakoroltatására is, ugyanis ilyen berendezéssel a régióban Magyarország rendelkezik egyedül. Mindez erősíti a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) országai (Ausztria, Horvátország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) között a Magyar Honvédség JTAC szakterületen betöltött vezető nemzeti szerepét. Múlt év októberében a magyar fél megtette a közös kiképzésre vonatkozó felajánlását a partnernemzeteknek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.