Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Blog | Mindenre képes

2012. Október 04. 19:00, csütörtök

6. A karcagi Kultúrpalota - 1. rész

6. A karcagi Kultúrpalota - 1. rész

Kell ennél impozánsabb? Gyönyörű, pazar, szenzációs - még a mai elhanyagolt, szívfájdító állapotában is.

Hogy is mondta Fábry Sándorpár éve egy tavaszon, a karcagi szépségversenyen? Valahogy így: "Honnan a ...-omból van ilyen gyönyörű kultúrháza Karcagnak?" Naná, hogy a Déryné színpadán mondta, az első taps lecsendesülését követően, egyből. Hát, kedves Sándor, eláruljuk, a karcagiak kultúra iránti elkötelezettségének tanúbizonyságaként közadakozásból épült 1925-ben. Vagy 1926-ban. Vagy 1927-ben. Mert ahány forrás, annyi évszám, de mind közül a legtöbbször előforduló az 1926-os. Azavatóünnepséget 1927. január 26-án tartották. De hogy az 1925-ös évvel se szúrjunk ki nagyon, tételezzük fel, hogy az építési terület rendbetétele már akkor elkezdődött. Így mindenki boldog, de leginkább, mi, hiszen egy gyönyörű képeslapon máris megcsodálhatjuk ezt a pazar épületet.

Ez a képeslap (Nagy Lajos kiadásában) a legkorábbi képem a Kultúrpalotáról. A postabélyegző tanúsága szerint 1927. augusztusában küldték Nagyváradra, és egy nem akármilyen részletet idéznék belőle (róla), szó szerint. "Kedves Nagyságos Asszonyom és Kedves Cipike! Megemlékezésemnek tolmácsolója, igazunk hirdetőjének bizonyítéka legyen e szerény kis lap, mely nemes városunk sok nevezetessége közül hivatva érzi magát a csodálat és ámulat kifejezésére mindazok előtt, kik gyanakvó hiszékenységgel fogadták többi nevezetességeit is." Legalább kétszer neki kell rugaszkodni, de aztán fokozatosan kirajzolódik, miről is ír, aki írta.

A fotó a frissen átadott épületet mutatja, teljes pompájában. Az rögtön látszik, hogy nem sokat változott az évtizedek során (szerencsére), és ma is hasonló látvány fogadja a szemeit reá emelőt. Ha kicsit ránagyítunk a bejáratra, kedves fiúcska (?) alakja rajzolódik ki.

És azt is láthatjuk, hogy faládákban facsemeték várakoznak türelmesen, talán pont arra, hogy az út mellé átültetve kapjanak végre végleges helyet. Nem ismerjük a század eleji épület-kiürítési előírásokat, de a Kultúrpalota négy hatalmas, dupla ajtós ki-bejárata bizonyára nem hagyott kívánni valót maga után. Ha menekülni kellett, csak úgy dőlhetett kifelé rajtuk a nép, maximum a faládák állhatták útját a kiteljesedő rohanásnak.

A következő képeslap az egyik legjobb felvétel, ami e csodás épületről készült. Ez alapján akár kastélynak is nevezhetnénk, de a palota mindenképpen találó kifejezés. A postabélyegző 1929. július 6-i dátumot mutat, a lapot Nagy Lajos könyvkereskedése adta ki.

Ugye milyen szép? És végre egy remekbe szabott autó is látszik, ha nem is teljesen, de legalább félig. Ami viszont kimondottan furcsa, az az épület oldalán lévő tábla, nemtudomkiolvasnimilyen szálloda, étterem. Kérem szépen, eddig erről nem volt szó! Hogy szálloda működött volna a kultúra fellegvárában? Erre egy kicsit ránagyítunk. Jó!?

Nocsak! De hiszen ez a tábla nem is az épületen van, hanem az út fölött keresztben átívelő dróton libeg. Így már mindjárt más! Reklám a javából, 1929-ből. Sokáig tartott a bál a kultúrban? Ne üljön automobilba, ha már megivott pár pohár pezsgőt! Szálljon meg nálunk, és folytassa az útját másnap! - szólhatott a szíves invitálás.

Hopp, a fák között is van egy reklámfelirat, egy kifeszített molinó! Íme:

Itt is egy étterem és szálloda kínálja magát, talán ugyanaz, mint az imént? Kiolvashatatlan. Ugye milyen ismerős a drapéria jobb oldalán álló alak? Igen! Ez a Hungária Sörben fürdő leány lesz, a Haggenmacher-Dreher Sörgyár jóvoltából. Itt egy korabeli számolócédula, hogy jól be lehessen azonosítani a sörsellőt.

Jajj, majd elfelejtettem, ez a kastélyos kép nagyon népszerű volt. Számtalan kiadást megélt, van egy olyan példányom is belőle, amit 1940 (!) telén adtak postára (Róna könyv- és papírkereskedés kiadása). A hátulján lévő írásból megtudhatjuk, mekkora tél is volt 40-ben. "Kedves Manya! Megkiséreltük ma is, hogy elmenjünk, sajnos vissza kellett fordulni. Reméljük holnapra, de legkésöbb péntekre rendbe hozzák az utakat. Ha ujabb hóesés vagy hófujás lesz, amit az időjelzés jelez, akkor nem is tudom mikor. Üzemanyagunk fogytán, kocsink agyon kinozva, nagy gond, s nagy felelösség. Kénytelen leszek fehérnemüt venni." - írja Tamás.

Mai utolsó lapunk cca. 1930-as felvétel lehet. Két érdekességet is tartogat számunkra. Az egyik, hogy az imént látott szálloda reklámja lekerült az út fölül, helyét a "KULTÚRPALOTA ÉTTERME NYITVA" felirat vette át, nehogy már a nyúl vigye a puskát! A másik különlegesség, hogy újra felbukkantak a faládás facsemeték, mégsem lettek elültetve, inkább ki-be hurcolásról lehet szó, évszakfüggő szisztéma szerint. Viszont a földben állók szépen meglombosodtak az utóbbi 3-4 év alatt.

És hogy mai barangolásunk se múljon el szenzáció nélkül, megmutatom Elvis Presley-t a Kultúrpalotán!

Remélem, mindenki látja! Nem? Segítek: arcának vonalát az íves lámpavas adja, szemei angyalfejek. Ugye most már megvan!? Igaz, hogy a Király akkor még csak mínusz 5 éves volt, de akkor is szembetűnő a hasonlóság. Egy jelenés!

AKultúrpalota bemutatására természetesen visszatérünk még! Legközelebb azt is megmutatom, hogyan kell eltüntetni egy villanyoszlopot! Hiszen mindenre képes vagyok!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Augusztus 28. 18:00, kedd | Mindenre képes

5. Az Iparos Otthon - 2. rész

Folytatjuk és befejezzük az ismerkedést Karcag egyik legszebb, legpatinásabb és legöregebb épületével, az Iparos Otthonnal, azaz az Otthon Szállodával.

2012. Június 19. 19:00, kedd | Mindenre képes

4. Az Iparos Otthon - 1. rész

Városunk mind a mai napig egyik legszebb épülete jövőre lesz 110 éves. Kicsit körüljárjuk.

2012. Május 28. 18:00, hétfő | Mindenre képes

3. A régi városháza - búcsú

A szépséges épületet ma végleg körbejárjuk, de maradnak megfejtetlen titkok is szép számmal.