Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. December 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az elmúlt két évben csaknem kétszáz mérgezést okozott fagyálló

 Az elmúlt két évben csaknem kétszáz mérgezést okozott fagyálló

Az elmúlt két évben összesen 183 mérgezéses eset történt amiatt, hogy valaki etilén-glikol tartalmú fagyállót, illetve téli szélvédőmosó folyadékot ivott.

A téli hideg beköszöntével az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra hívta fel a figyelmet kedden, a Facebook-oldalán, hogy ez a vegyi anyag súlyos egészségkárosodást is okozhat.
Az ÁNTSZ adatai szerint az elmúlt két évben előfordult 183 mérgezéses esetnek csaknem a fele baleset volt, vagyis az érintettek nem tudták, hogy mi volt abban az üvegben, amelybe beleittak. A véletlen mérgezés elszenvedője tizenkilenc alkalommal volt 14 éven aluli gyermek - írta a szolgálat.
Hozzátették, annak ellenére, hogy ezeket a termékeket gyakran élénk színű (kék, zöld, piros) adalékanyagokkal hozzák forgalomba, minden évben nagy számban fordul elő etilén-glikol fogyasztása miatti mérgezés.
Kifejtették: az etilén-glikol alapvetően színtelen, édeskés ízű folyadék. Ha valaki megissza, annál az alkoholos állapothoz hasonló érzés alakul ki, azonban ez a heveny mérgezés tünete, már néhány deciliternyi elfogyasztása is súlyos mérgezést, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozhat.
Az ÁNTSZ ezért azt javasolja, hogy az ablakmosó tartály feltöltését, a fagyálló folyadék bevizsgálását, esetleges utántöltését mindenki bízza szakemberre. Továbbá lehetőleg senki ne tartson otthon etilén-glikol tartalmú fagyálló terméket, de ha mégis tart, azt ne olyan helyen tárolja, ahol gyermekek is könnyen hozzáférhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: