Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Január 19. 20:07, csütörtök | Helyi

Bocskay Vince szovátai szobrászművész kiállítása

 Bocskay Vince szovátai szobrászművész kiállítása

A magyar kultúra napjához kapcsolódva a Déryné Kulturális Központban nyílt meg Bocskay Vince szovátai szobrászművész kiállítása.

A művészeti iskola növendékeinek és tanárainak műsora után az alkotóhoz kötődő barátságáról, közös munkáikról Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész szólt.

Bocskay Vincét realista szemléletű, figuratív nyelvezetű, az emberi alak megragadására koncentráló szobrásznak tartják a szakemberek.

Kézügyességét asztalos édesapjától és nagyapjától örökölte. Rajzolni már iskolásként jól, tudott, ezért ment művészeti iskolába, ahol szobrász tanára, mestere, akkora hatással volt rá, hogy máig példaképének tartja. Így lett szobrász ő maga is. Életművét két, egymástól időben is élesen elhatárolódó csoportra osztja: a kisplasztikára és megrendelésre készített köztéri emlékszobrokra.

Több fajta anyaggal szeret dolgozni, hiszen mindegyik más-más. Főleg égetett agyag, terrakotta, gipsz szobrai vannak, de bronzemlékszobrai is vannak. Ember ábrázolásában alakjait groteszk szemlélettel, ironikus vonásokkal jeleníti meg.

Több évig tanárként is dolgozott, ma már az alkotás teszi ki a mindennapjait.

Nagyon önkritikus művész, aki állítása szerint még a tökéletes szobrát nem készítette el, utólag mindegyikben talál javítandót. Munkásságát több állami díjjal is elismerték, legutóbb a Szervátiusz -díjat kapta meg.

Kézügyességét, kreativitását két lánya közül Anna örökölte, aki most a csipkeveréssel is foglalkozik. örül sikereinek. Unokáit is szívesen avatja be a szobrászkodás alapjaiba, de úgy látja, náluk ez megmarad hobbi szinten.

Nagyon örül annak, hogy Budapest után, most Karcagon is- ahol másodszor jár, első alkalommal lánya esküvőjén volt itt - most megmutathatja szobrait.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.