Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 20. 05:00, csütörtök | Helyi
Forrás: JNSZVMRFK Sajtószolgálat

CSAT(T)-LAKOZZ! kampány

 CSAT(T)-LAKOZZ! kampány

2023 a biztonsági öv éve

A Magyar Rendőrség CSAT(T)LAKOZZ! elnevezéssel országos kampányt indított, amelyben felhívja a figyelmet a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság felkérésére a Közlekedéstudományi Intézet felmérést végzett a biztonsági öv használati arányának felmérésére, melynek végeredménye igencsak aggasztó. Magyarországon az övhasználati hajlandóság aránya jelentősen elmarad a legfejlettebb közúti közlekedésbiztonsággal rendelkező európai országokban tapasztalhatóállapotoktól.

A felmérés alapján az övhasználati hajlandóság az elmúlt években nem javult, az elsőülésen ülők 88 %-a, a hátsó utasok 57 %-a használja a biztonsági övet. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a gépjárműben utazó gyermekek közül 10-ből átlagosan 4, megfelelő védelem nélkül vesz részt a közlekedésben.
A 2021-es statisztikai adatok azt is kimutatták, ha a gépjárműben utazók közül 10%-kal többen kötötték volna be magukat, akkor országos szinten 65 ember nem halt volna meg közlekedési baleset során, azaz ennyi ember hazaérhetett volna a családjukhoz.

A biztonsági öv életmentő szerepétszámtalan tanulmány és a statisztikák is igazolják. Egy közlekedési balesetben a biztonsági övet használók túlélési esélye nagyságrenddel magasabb az öv becsatolását mellőző közlekedőkhöz képest. Övet használva a sérülések súlyossága is alacsonyabb, sőt egyes esetekben a sérülés akár el is kerülhető.
Kérjük a szülőket , hogy óvják gyermekeik életét, minden utazás alkalmával használjanak és megfelelően rögzítsék az autós biztonsági gyermeküléseket, hogy a sérülések és halálesetek elkerülhetők legyenek.
Külön kérjük a fiatal generációt, hogy vigyázzanak magukra, kössék be az övet minden utazás alkalmával és figyeljenek testvéreikre is, ha ezt a szülők nem teszik meg. Akkor se csatolják ki magukat, amikor már csak pár méterre vannak az otthonuktól.

A „Balesetmegelőzés Szolnok vármegye” facebook oldalán egy-egy fotóval ellátott kampányt indítottunk, ahol a rendőrségi munkatársak mellett a vármegye „hírességei”: sportolók, színészek, közéleti szereplők kapnak felkérést a csatlakozáshoz, hogy személyes élményüket megosztva lobbizzanak a biztonsági rendszerek (biztonsági öv, bukósisak, gyermekülés) használata mellett.

A CSATLAKOZZ! kampányba a lakosságot is szeretnénk bevonni, akik önként jelentkezhetnek üzenetben egy biztonsági öves fotóval a „Balesetmegelőzés Szolnok Vármegye” közösségi oldalunkon.

Emellett márt tartottunk a Közlekedési Kultúra Napján és több városi rendezvényen is biztonsági öv szimulátoros bemutatót, emellett tervezünk még:
• Figyelemfelhívó táblák az iskolák bejárataihoz
• Rajz, videó és kabala pályázat kiírását
• Buszreklámokon való megjelenést
• Balesetmegelőzési kisfilm készítése (balesetben érintett személyek bevonásával)
• Médiában való megjelenés fokozása – várjuk a médiaszolgáltatók felkéréseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.