Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Január 25. 14:06, csütörtök | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Egy nap alatt két otthon vált lakhatatlanná

 Egy nap alatt két otthon vált lakhatatlanná

Huszonnégy órán belül két családi ház égett le vármegyénkben úgy, hogy oda nem térhettek vissza a lakók. Az újszászi és zagyvarékasi esetekben összesen hét ember maradt fedél nélkül.

Kigyulladt egy kémény mellett található tetőgerenda szerda délelőtt Újszászon, a Petőfi úton. A lángok továbbterjedtek a nyolcvan négyzetméteres ház egyik szobájára is, és összesen harmincöt négyzetméteren pusztítottak. A szolnoki hivatásos tűzoltók két vízsugárral avatkoztak be, közben három gázpalackot kivittek az épületből, amelyeket nem ért hőhatás. A ház lakhatatlanná vált, a benne élőket rokonok szállásolták el.

Csütörtök hajnalban pedig egy kétszáz négyzetméteres ingatlan tetőszerkezete égett Zagyvarékason, a Sziget utcában. A szolnoki és a ceglédi hivatásos, valamint a zagyvarékasi önkéntes tűzoltók hat gépjárművel érkeztek a helyszínre és öt vízsugárral sikerült megfékezniük a lángokat. A tűzben az épület tetőszerkezete megsemmisült, illetve két szoba és a fürdőszoba kivételével minden helyiség károsodott. A lakók ide sem térhettek vissza.

Fontos rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a fűtőberendezéseket a lakástüzek megelőzése érdekében. Idén már négy ingatlanból tizenegy embernek kellett kiköltöznie tűz miatt. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezésekben éjszakára ne hagyjuk égve a tüzet és figyeljünk arra is, hogy ahol vegyestüzelésű és gázkazán is található, a két berendezés ne működjön egyszerre. A kazán közelében ne tároljunk semmilyen éghető anyagot. Fordítsunk gondot a kémények évenkénti ellenőrzésére, tisztítására is. A katasztrófavédelem térítésmentesen végzi ezt a munkát a vármegye minden településén. A családi házakban élőkhöz nem megy automatikusan a kéményseprő, nekik ezt igényelni kell a 1818-as telefonszámon, vagy a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlap Ügyfélszolgálat menüpontja alatt.

A jelentős károk és a sérülések elkerülhetők, ha van otthonunkban füstérzékelő. Ez a készülék olyan hangos jelzéssel figyelmeztet a füst legkisebb jelére is, hogy a bent lévőket a legmélyebb álmukból is felébreszti. A füstérzékelőnek köszönhetően lehetőségünk van sértetlenül kimenekülni az épületből és a lehető leghamarabb hívni a tűzoltókat, akik így még több értéket tudnak megmenteni; illetve a kezdeti stádiumban lévő tüzeket magunk eloltani. Ehhez jó, ha van otthon porral oltó készülék.

Fotó: Szolnok HTP, Életjel ÖTE

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.