Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Március 14. 20:44, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Egyre több a szabadtéri tűz

 Egyre több a szabadtéri tűz

A napokban egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza.

Március 1-je óta, vagyis a két tavaszi hét alatt már 43 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig meghaladta a 423 ezer négyzetmétert, amely közel akkora méret, mint negyven futballpálya.

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
Legyen oltóvíz a közelben.
Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.
A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.