Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Június 30. 11:55, szerda | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

 Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Az elmúlt időszakban berobbant hőség miatt egyre több a szabadtéri tűz megyénkben, melynek egyik legfőbb oka a forróság és csapadékhiány miatt kiszáradt aljnövényzetben keresendő.

Némi odafigyeléssel viszont ezek a tüzek is megelőzhetők.

Kedden Tiszakürt határában mintegy tíz hektáron égett le egy kaszáló, a tűz kéthektárnyi területen egy erdő aljnövényzetét is leégette. A lángok megfékezéséhez harminc tűzoltó több mint hétórányi munkájára volt szükség, melynek során hat tűzoltóautót kellett igénybe venni.

A katasztrófavédelem ezúton kéri a lakosságot, hogy cigarettacsikket ne dobjanak növényzetre, mert az ebben az időben könnyen meggyullad és elterjed. A csikkeket gondos eloltás után a kukába helyezzék. Ugyanígy nem tanácsos kidobni az üvegből készült italos palackokat sem, mert – amellett, hogy környezetszennyező – az üveg nagyítóként viselkedve szétszórja a fényt, ezzel felhevítve a környezetét és tüzet okozva.

Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy az ország teljes területén tűzgyújtási tilalom van érvényben, ami azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani a külterületen lévő erdőkben, fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetén belül. Ide értendők az ezeken a területeken lévő kijelölt tűzrakó helyek, valamint az utak, vasútvonalak mentén lévő fásítások. Ebben az időszakban tilos az avar- és gazégetés is. Természetesen az otthonok kertjében lehet grillezni, bográcsozni, figyelemmel a biztonságos tűzgyújtás szabályaira, melyek a következők:

Tüzet kiépített tűzrakó helyen gyújtsunk és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Mindig legyen a tűz környezetében megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz vagy homok); illetve kéziszerszámok, melyekkel a tüzet kordában lehet tartani.
Nagy szélben soha ne gyújtsunk tüzet, mert az kedvez a lángok tovább terjedésének!
Ha végeztünk a sütés-főzéssel, akkor oltsuk el a tüzet, valamint minden izzást és parázslást szüntessünk meg!
Fotó: Kunszentmárton HTP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.