Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Április 30. 05:00, vasárnap | Helyi

FOLYTATÓDIK A HONVÉD KADÉT PROGRAM A SZENTANNAIBAN

 FOLYTATÓDIK A HONVÉD KADÉT PROGRAM A SZENTANNAIBAN

A Szentannai Sámuel Református Középiskola szeptemberben csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. Az eltelt időszakról, programokról beszélgettünk Szepesváry Csaba oktatóval és két tanítványával.

A kadét-programhoz egy osztály csatlakozott, ők a honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulják heti egy órában. Továbbá minden hónapban van egy a honvédelemmel összefüggő foglalkozásuk, ahol testközelből megismerkedhetnek a honvédelemmel, és a kadét-program által felölelt értékekkel.

- A diákok olyan helyekre pl. múzeum, kiképzőhely - is elmennek, ahová egyébként nem jutnának be és még hadisírokat is gondoznak.
- Egyrészt a honvédelmi alapismeretekből ez egy plusz számukra. Különféle témakörökben - túlélési ismeretek, hadtörténeti alapok, alaki felkészítés - részesülnek iskolai keretek között, s ezeket a honvédség közreműködésével délutáni foglalkozásokon a valóságban is kipróbálhatják. Ha az idei évet nézzük, voltak túráik, ahol a víztisztítás, a főzőgyújtást gyakorolhatták, volt lövészetük, aztán a Hadtörténeti Múzeumba tettek látogatást. Volt hadisír gondozás, hiszen nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ezt megéljék helyi szinten is a diákok, illetve a szolnoki Reptárban is tettek már látogatást, de ezen kívül vannak olyan programok, amelyeket a honvédség hirdet meg: Futás a békéért, amikor Szolnokon, a helikopterbázison tehettek látogatást a gyerekek, s egy közös futás volt a többi kadét iskolával, de a helikopterekbe is beszállhattak, tehát a laktanya életébe is kicsit betekintést nyerhettek.

- Ezeket a plusz órákat örömmel veszik a diákok, hiszen ezek izgalmasak számukra.
- Minden hónapban van egy izgalmas program, s még az is tovább növeli az örömüket, hogy akik jól tanulnak, ösztöndíjban részesülnek, a legjobbak havonta 40 ezer forintban. Az osztályban öt fő kapja ezt az ösztöndíjat - tudtuk meg az oktatótól

Ábrahám István számára a program azt adta, amit várt.
- Igazából megismerhettem magát a honvédséget, úgymond a gyerekszemmel nyilván. Szerintem elég sok lehetőség van ebben az egészben. Utána ezen a belügyi a vonalon szeretnék tovább menni, valószínűleg rendőrnek.
- Ebben bűnügyi technikus édesapja a példaképe.
- Eddig a legvonzóbb nekem a rendőrségnél a bűnügyi technika, én is ezen az ágon szeretnék tovább menni, édesapámnak a nyomdokát követve.

- Bató Sára szerint is nagyon izgalmas ez a program.
- Sok mindent megtudhattunk így a katonasági dolgok körül. Legnagyobb élményem a lövészet volt, meg a kirándulások, ahol új dolgokat megtudtunk. Ha nem kadétos vagyok, akkor Pestre, a Bálnába, oda nem hiszem, hogy eljuthattam volna, de a lövészetnél sem hiszem. A tanulmányi támogatás is ösztönző, hogy tanuljunk, átlagtól függ, ha többet tanulunk több ösztöndíjat kapunk.
- Sára határozottabb lett a program által.
- Fegyelmezettebb lettem, sokkal többet gondolkodom, hogy kéne a dolgokat csinálni, meg odafigyelek, előnyömre vált a program.
- Ha végez, a rendészet felé szeretne menni, neki a kiképzés még néha nehéz.
- Önvédőnek nagyon jó. Sok fogást megtanultunk már, hogy kell magunkat megvédeni
Ennek az életbenis hasznátveszimajd a diáklány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!