Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 05. 21:11, péntek | Helyi

: HITELBIZTOSÍTÉKI NYILVÁNTARTÁS

: HITELBIZTOSÍTÉKI NYILVÁNTARTÁS

Az autót terhelő jogoknak is utána kell nézni a használtautó-vásárlásnál. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara által vezetett hitelbiztosítéki

A nyilvántartásba való betekintés az interneten, ingyenesen elérhető, az adatok néhány perc alatt lekérhetők a kamara weboldalán keresztül.
A kamara szerint mindenképpen érdemes megnézni az adatbázist használt autó vagy más értékes gép, eszköz megvétele előtt, ugyanis ennek elmulasztása esetén később akár lefoglalhatják és elárverezhetik a vásárolt jószágot.

A 2014-ben létrehozott, és azóta folyamatosan bővülő nyilvántartásban 2018 végén az egy évvel korábbinál 23 százalékkal több, 445 ezer bejegyzés szerepelt. Ennek 79 százaléka többnyire lízinggel érintett gépjármű. Tavaly 103 ezer ingóságot rögzítettek a hitelbiztosítéki nyilvántartásban.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás használatának az ingóságok vásárlásakor ugyanolyan automatizmussá kellene válnia, mint egy ingatlan vásárlásánál a tulajdoni lap lekérésének.
Ha a vevő a vásárlás előtt nem néz bele a rendszerbe, és terhelten vásárol meg egy vagyontárgyat, azt a bírósági végrehajtó a korábbi tulajdonos tartozása fejében akár le is foglalhatja és elárverezheti, ami ellen már semmit sem lehet tenni. A vevő nem hivatkozhat jóhiszeműségre, hiszen ha megnézte volna a hitelbiztosítéki nyilvántartást, tudomást szerezhetett volna arról, hogy a vagyontárgy nincs a vele szerződő fél tulajdonában, vagy hogy harmadik személy joga terheli, amely hátrányosan érinti az ő jogszerzését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.