Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Március 01. 06:20, kedd | Helyi

KOLBÁSZÍZESÍTŐ VERSENY

 KOLBÁSZÍZESÍTŐ VERSENY

Huszonhárom karcagi és környékbeli csapat vállalta a Karcagi Kolbászítesítő Versenyen a megmérettetést.

Természetesenitt voltaka korábbiversenyek győztesei, akik a címük megvédéséért szálltak harcba a többiekkel és voltakfiatal, feltörekvő csapatok is a régi, rutinos kolbásztöltők mellett.

A Hubai Erika vezette zsűri a kóstolások után erdménythirdetett. A Keménymag csapat harmadszor lett győztese a megmérettetésnek.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint egy jó disznótornak a kolbász a koronája. De egy jó májas hurka, egy jó disznótoros káposzta, reggel a hagymás vér, vagy a mi gyerekkoromban a hónaljpecsenye, utolérhetetlen és leírhatatlan. Kicsit másabb egy kolbászízesítő verseny mint a disznótor, de a fiatalok, idősek, nagy örömmel vannak itt. A karcagi kolbásznak a só, a bors, a fokhagyma és a fűszerpaprika adja meg az ízét - mondta a képviselő, aki a hagyományos ízek híve. - Azt látom, hogy a rendezvény megmozgatta Karcagot, a gasztronómia a birkapörkölttől kezdve a disznótoros ételekig kapható, az asszonyok pedig a kitűnő karcagi süteményeket hozták el, így mindenki jól fogja érezni magát a Karcagi Kolbászízesítő Versenyen.

Szepesi Tibor polgármester örül a rendezvény iránti nagy érdeklődésnek.
- A pandémiás időszak alatt nagyon sok olyan rendezvény elmaradt, ahol ilyen sokan együtt tudtak lenni és önfeledten szórakozni. A mögöttem lévő tömegből is látszik, hogy nemcsak a 200 méternyi sült kolbász miatt - amiről egyébként elmondhatom, hogy nagyon finom, most kóstoltam -, vannak itt az érdeklődők, a csapatok létszámából is látszik, hogy sokan várták a rendezvényt, melyhez kapcsolódik a kelt tésztás sütemények és a házi pálinkák versenye is.
Ma a hagyományos ízek versenyeznek egymással, a csapatok tudnak egymással recepteket cserélni, barátkozni, koccintgatni. Természetes mindenkire gondoltunk a gyermekektől a felnőttekig a kulturális programokkal, a nap során mindenki megtalálja a számára a kedvezőt. A rendezvény legfontosabb célja az, hogy apáról-fiúra, nagyapáról, nagyszülőkről, unokákra szálljon az a tudás, amelyet ők megszereztek, legyen szó kolbászízesítésről, pálinkafőzésről vagy a kelt tészták sütéséről, így nemcsak a férfiak, hanem a nők is tudnak jeleskedni a rendezvényen fiataltól a legidősebbig.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnökével szerint a legtöbben gyermekkorukból hozták a kolbásztöltőre azokat a technikákat, a fogásokat, a receptúrát, amivel a finom házi kolbász elkészíthető.
- Ez nemcsak azért fontos, mert a hagyományokat életben tudjuk tartani, hanem azért is, mert tudjuk, hogy mit eszünk. Napjainkban egyre komolyabb jelentőséget tulajdonít mindenki annak, hogy tudja honnan származik az az élelmiszer, amit fogyaszt. A legjobb ha a termelőtől, a lehető legrövidebb út megtételével kerül hozzánk a húskészítmény is, ami nagyon komoly és bizalmi termék. Maga a disznótor, vagy a kolbászkészítés hagyománya együtt tartja a családokat, összehozza a rokonokat. Azt szeretném, ha minél több fiatal elsajátíthatná a hagyományokat. A nevezett csapatok között sok a fiatalok a középkorúak és idősebbek mellett, tehát a disznótoros hagyományok tovább örökítése megvan itt, a Nagykunságban, ami nagyon fontos - vélte az elnök.

Nagygörgy Jenő, a Birkafőzők Egyesülete elnöke szerint az ő kolbászuk a legjobb. - Hagyományos ízesítéssel készült, ahogy otthon szoktuk. A család mindig tudta, hogy a 10 kiló húshoz hány deka borsot, sót, paprikát kell tenni, ezt most is tartjuk is. Első alkalom győztes volt a kolbászunk, nem is változtattunk ezen a nyerő szérián. A munkában a család apraja-nagyja részt vett, a legkisebbek tekerték a darálótöltőt. Az a lényeg, hogy lássák, hogyan készült a kolbász régen.

Bottlik Imréné, a kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Középiskola szaktanára a kilencedikes tanulókkal érkezett a versenyre. - Már előtte megbeszéltük, hogy milyen ízeket szeretnénk, aztán mindenki jókedvűen dagasztotta gyúrta a kolbászt, majd nekifogtunk a töltésnek. Hatvan centit leadtuk, a zsűrinek, s most az apró szálakat töltjük, s majd megsütjük tárcsán és a vendégeinknek szétosztjuk. Sütöttünk egy kis pogácsát, készültünk a díszítésre is, hogy a dizájnunk is jó legyen - mondta a tanárnő, aki szerint a kisujjszállási és karcagi kolbász nem különbözik, hiszen náluk is töltenek olyat, amiben nincs paprika, de ízesítésben nincs eltérés.

A Karcagi Szakképzési Centrum csapata Moldován György Zsolt főigazgató-helyettes vezetésével egy különleges, toulouse-i kolbászt is tölt. - Ez a fehér kolbász Franciaországban nagyon közkedvelt, minden hentesnél lehet kapni. Lényegében darált hús kell hozzá, szerecsendió, 2 deci fehérbor, só és egyéb fűszerek. Természetesen készülünk a hagyományos kolbásszal is, amely a paprika mellett bőven tartalmaz fokhagymát is. Bízunk benne, hogy a zsűrinek és a kedves látogatóknak is ízlik majd, ha megkóstolják, mi igyekeztünk minden tudásunkat beleadni.

- A Keménymag csapatból Ling Róbert elmondta, a csapat törzs tagjai négy családból alakultak, korábban önkormányzatnál dolgozó hölgyek alapították családtagjaikkal Hatósági csoport néven. - Ma már csak egy hölgy dolgozik az önkormányzatnál, így lettünk Keménymag csapat. Már kétszer megnyertük ezt a versenyt, így most is bízunk a legjobbakban. Úgy érezzük jól sikerült, de majd a zsűri eldönti, hogy nekik hogy ízlik a kolbászunk- mondta a csapat nevében Ling Róbert.

Nagy Imre, a Nagy-Lévai család képviseletében szintén arról számolt be, hogy semmi különleges fűszert nem használnak, s a hagyományos módszerrel készítik kolbászaikat. - Kettéválasztottam a 10 kiló húst, az egyikbe őrölt, a másikba egész kömény van próbaképpen, hogy melyik, hogyan viselkedik majd a sütés közben én is kíváncsi vagyok rá - mondta Nagy Imre, aki szerint egyetlen titka van a jó kolbásznak, a jó minőségű fűszerpaprika. Ő tiszaszentimreit használ ebbe is, mert a birkapörkölt főzésnél már bevált, sokkal intenzívebb a színe a kolbásznak tőle.

Barta Mihály, a BM Baráti Társaság tagja szerint az ő kolbászreceptje annyira titkos, hogy a csapat tagjainak sem árulta el. - A disznótorban is a recept az én titkom, itt is úgy történt, hogy előre összekészítettem a fűszereket egy dobozba a saját receptem alapján és itt csak rá lett szórva a húsra.
- Mi a titok?- kérdeztük Kovács Zoltántól, a Tűzokádók csapat tagjától. - Ha elárulnánk, sokkal több esélyes lenne itt a győzelemre, egyetlen titkunk a megfelelő fűszermennyiség mellett a jókedv és a jó hangulat, ami részünkre garantálja a sikeres kolbászízesítést is. Két éve már részt vettünk ezen az eseményen, belekóstoltunk a hangulatába és ezért indultunk ma is. A feleségek süteményekkel készültek, mi pedig finom disznótoros falatkákkal a bennünket meglátogató ismerősöknek, barátoknak. Az esélyeket nem tudom, de bízunk a sikerben, hiszen két éve mi nyertük a kolbászízesítőt.


Könnyű helyzetben volt a kolbászízesítő verseny zsűrije?- kérdeztük Hubai Erika elnöktől.
- Nem, abszolút nem voltunk könnyű helyzetben. Huszonhárom kolbászt, kolbászféleséget hoztak fel nekünk, nyolcan voltunk rá. A kolbászok édesítése, íz világa nagyjából megegyezett, így elég nehéz volt eldönteni, melyiket válasszuk. Volt két különlegesség, ami nem karcagi íz világú volt, nem volt bennük fűszerpaprika. Egyébként a fűszerek az ízesítése lényegében ugyanaz volt, mint a többié és volt egy, ami a francia íz világot képviselte, szerecsendióval, fehérborral. Utóbbi íz hatása nem volt rossz, nekem kicsit a só hiányzott belőle. Bár a franciák szeretik az édeset, de az összhatása nekem ízlett - árulta el a zsűri elnöke, akitől megtudtuk, két alkalommal nézte meg a zsűri a munkákat, először megtöltött állapotban, utána sütve. Mindenkinek ugyanazokkal a feltételekkel, egy helyen sütötték meg, így kóstolta meg a zsűri.

A szakember elárulta, csalódást nem okozott a töltött és a sült kolbász kinézetre nekik, bár mindenkinek más a szájíze, volt, aki erősebb fűszerpaprikát használt, volt, aki kevésbé erőset és volt aki kicsit túltolta a fűszerpaprikát, az a kolbász kesernyésebb lett, de volt borsosabb is. A végleges döntés előtt így volt olyan kolbász, amit kétszer-háromszor is megkóstol a zsűri, hogy el tudja dönteni a végleges sorrendet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

dén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett. A tanulók megmutathatták a verseny során, hogy milye

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.