Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2023. November 06. 11:05, hétfő | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Önkéntesek oltották a gázpalackokat

 Önkéntesek oltották a gázpalackokat

Idén eddig 16 olyan tűzeset történt vármegyénkben, melyek során gázpalackok is nehezítették az oltási munkálatokat, ezek közül kettőnél önkéntes tűzoltók is közreműködtek.

Az ismeretek elmélyítése érdekében szervezett képzést november 4-én az önkéntesek számára a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Tűzoltók Szövetsége.

A szolnoki eseményen 18 egyesület 65 tagja vett részt nem csak a vármegyéből, hanem külföldről is, ugyanis az erdélyi Szentegyháza önkéntes tűzoltói is képviseltették magukat. A napot két elméleti képzés nyitotta: elsőként Varga Zoltán tű. főtörzszászlós, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka beszélt a kárhelyszíni sérült-ellátás módszereiről. Számos esetben fordul elő ugyanis, hogy a tűzoltóegységek érkeznek először a helyszínre, így a sérültek ellátását nekik kell megkezdeniük a mentők kiérkezéséig. A katasztrófavédelem ennek érdekében szervez rendszeresen Disaster Medic képzéseket, melyen ezen irányú ismereteket ad át a tűzoltók részére.

A második előadást Egyed Lajos tű. alezredes, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vármegyei Főügyeleti Osztályának vezetője tartotta a gázpalack-tüzek oltásával kapcsolatosan. A szakember nem csupán a leggyakrabban előforduló propán-bután gázpalackokkal kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg, hanem többek között az acetilén gázpalackok oltásának sajátosságairól is beszélt.

A gyakorlati szekcióban Varga Zoltán az ellátás során használható eszközöket, fogásokat mutatott be, Egyed Lajos vezetésével pedig egy speciálisan erre a célra átalakított gázpalack tüzét olthatták el az önkéntes tűzoltók.

Fotó: Németh Ádám tű. főhadnagy

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 17:08, kedd | Helyi

Vármegyei tűzoltókat ismertek el

Május 10-én tartotta Szent Flórián napi ünnepségét a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szolnokon. Az eseményen a vármegyei települések polgármesterei adtak át elismeréseket.

2024. Május 14. 15:00, kedd | Helyi

KÖZGYŰLÉST TARTOTT A KARCAGI NYUGDÍJAS BARÁTOK EGYESÜLETE

Közgyűlést tartott a Karcagi Nyugdíjas Barátok Egyesülete a Lovagi Udvarban.

2024. Május 14. 12:00, kedd | Helyi

KÚTBA ESTEK A BÁRÁNYOK

Kútba esett két bárány Törökszentmiklós határában. A helyi tűzoltók hamar kimentették az állatokat, ám egyikük számára azonban mégis végzetes lett a nap.

2024. Május 14. 09:00, kedd | Helyi

90. SZÜLETÉSNAPJÁN KÖSZÖNTÖTTÉK

90. születésnapján, otthonában köszöntötte Hajdu Istvánné Czombos Máriát családja és Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, valamint dr. Zsembeliné Kovács Mária anyakönyvvezető.