Városlista
2019. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2019. Augusztus 24. 09:35, szombat | Helyi

Suzuki zenei koncert volt

 Suzuki zenei koncert volt

A Nagykunsági Kulturális Napok keretében a Déryné Kulturális Központban adott hangversenyt a nemzetközi Suzuki zenei táborban és mesterkurzuson résztvevők csapata.

A Nagykunsági Kulturális Napok keretében a Déryné Kulturális Központban adott hangversenyt a nemzetközi Suzuki zenei táborban és mesterkurzuson résztvevők csapata. A módszerről Horváthné Galambos Olgát, a kisújszállási Baptista Művészeti Iskola tanárát, a módszer alkalmazóját kérdeztük.

- A módszerre a legmegfelelőbb kifejezés, amit Suzuki maga is használt: az “anyanyelvi” módszer. A gyermek beszélni, járni, cselekedni a szüleitől tanul, úgy, hogy leutánozza őket.

Ebből kiindulva építette fel Sinichi Suzuki is hegedűtanítási módszerét, mely az utánzásra építi gyakorlati oldalát. Játékos, sok segítséget nyújtó ötleteivel már 3 éves kortól lehetővé válik mindenki számára a zene megismerése, a hangszeres játék elsajátítása. Itt nagy szerep jut a szülői segítségnek. Az órákon módjuk van kipróbálni, megtanulni az alapokat, hogy az otthoni “gyakorlás” játékként épüljön be a gyermekek mindennapos életébe.

Az egyéni foglalkozások mellett a csoportos muzsikálás a korai kamarazenélés örömét, a szereplések a különböző képességű gyerekek mindegyikének a sikerélményt nyújtják - magyarázza a szakember, aki szólt arról is, hogy a módszer lehetővé teszi mindenki számára a zenetanulást, mindenkit képességének legmagasabb fokára fejleszt, a haladás gyorsaságát, ütemét nem osztályba való sorolás, hanem az egyes személyek képessége határozza meg. A közös játék során a szereplők változása miatt a darabok ismétlődnek, ami elmélyíti a tudást, növeli a repertoárt minden gyereknél.

A Suzuki-módszer az egész világon elterjedt, nálunk kevésbé ismerik. Megyénkben 2 művészeti iskolában tanítanak e módszer szerint. A berekfürdői táborban olasz, francia mesterektől és hazai zenészektől tanulhattak a gyerekek. Az ott tanultakból láthattak az érdeklődők egy nagyszerű koncertet a Dérynében.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 20. 20:15, péntek | Helyi

Nagyon fontos számunkra Karcag

Az október 13-ai önkormányzati választások tétjét nem szabad lebecsülni - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Dérynében tartott lakossági fórumon.

2019. Szeptember 20. 18:23, péntek | Helyi

Karcagi rendőrök nyerték meg a versenyt

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság IV. alkalommal rendezte meg megyei bűnügyi technikusi versenyét Szolnokon.

2019. Szeptember 20. 17:58, péntek | Helyi

4. Magyar Klipszemle karcagi művésszel

4. Magyar Klipszemle karcagi művésszel, segítsünk Péternek ...

2019. Szeptember 20. 17:40, péntek | Helyi

FONTOS A REGGELI ÉTKEZÉS

A szakemberek szerint a legfontosabb étkezés a reggeli, amelynek energia-bevitelünk 20%-át kellene biztosítania.