Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Augusztus 24. 09:35, szombat | Helyi

Suzuki zenei koncert volt

 Suzuki zenei koncert volt

A Nagykunsági Kulturális Napok keretében a Déryné Kulturális Központban adott hangversenyt a nemzetközi Suzuki zenei táborban és mesterkurzuson résztvevők csapata.

A Nagykunsági Kulturális Napok keretében a Déryné Kulturális Központban adott hangversenyt a nemzetközi Suzuki zenei táborban és mesterkurzuson résztvevők csapata. A módszerről Horváthné Galambos Olgát, a kisújszállási Baptista Művészeti Iskola tanárát, a módszer alkalmazóját kérdeztük.

- A módszerre a legmegfelelőbb kifejezés, amit Suzuki maga is használt: az “anyanyelvi” módszer. A gyermek beszélni, járni, cselekedni a szüleitől tanul, úgy, hogy leutánozza őket.

Ebből kiindulva építette fel Sinichi Suzuki is hegedűtanítási módszerét, mely az utánzásra építi gyakorlati oldalát. Játékos, sok segítséget nyújtó ötleteivel már 3 éves kortól lehetővé válik mindenki számára a zene megismerése, a hangszeres játék elsajátítása. Itt nagy szerep jut a szülői segítségnek. Az órákon módjuk van kipróbálni, megtanulni az alapokat, hogy az otthoni “gyakorlás” játékként épüljön be a gyermekek mindennapos életébe.

Az egyéni foglalkozások mellett a csoportos muzsikálás a korai kamarazenélés örömét, a szereplések a különböző képességű gyerekek mindegyikének a sikerélményt nyújtják - magyarázza a szakember, aki szólt arról is, hogy a módszer lehetővé teszi mindenki számára a zenetanulást, mindenkit képességének legmagasabb fokára fejleszt, a haladás gyorsaságát, ütemét nem osztályba való sorolás, hanem az egyes személyek képessége határozza meg. A közös játék során a szereplők változása miatt a darabok ismétlődnek, ami elmélyíti a tudást, növeli a repertoárt minden gyereknél.

A Suzuki-módszer az egész világon elterjedt, nálunk kevésbé ismerik. Megyénkben 2 művészeti iskolában tanítanak e módszer szerint. A berekfürdői táborban olasz, francia mesterektől és hazai zenészektől tanulhattak a gyerekek. Az ott tanultakból láthattak az érdeklődők egy nagyszerű koncertet a Dérynében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.