Városlista
2020. február 26, szerda - Edina

Hírek

2019. Augusztus 24. 09:35, szombat | Helyi

Suzuki zenei koncert volt

 Suzuki zenei koncert volt

A Nagykunsági Kulturális Napok keretében a Déryné Kulturális Központban adott hangversenyt a nemzetközi Suzuki zenei táborban és mesterkurzuson résztvevők csapata.

A Nagykunsági Kulturális Napok keretében a Déryné Kulturális Központban adott hangversenyt a nemzetközi Suzuki zenei táborban és mesterkurzuson résztvevők csapata. A módszerről Horváthné Galambos Olgát, a kisújszállási Baptista Művészeti Iskola tanárát, a módszer alkalmazóját kérdeztük.

- A módszerre a legmegfelelőbb kifejezés, amit Suzuki maga is használt: az “anyanyelvi” módszer. A gyermek beszélni, járni, cselekedni a szüleitől tanul, úgy, hogy leutánozza őket.

Ebből kiindulva építette fel Sinichi Suzuki is hegedűtanítási módszerét, mely az utánzásra építi gyakorlati oldalát. Játékos, sok segítséget nyújtó ötleteivel már 3 éves kortól lehetővé válik mindenki számára a zene megismerése, a hangszeres játék elsajátítása. Itt nagy szerep jut a szülői segítségnek. Az órákon módjuk van kipróbálni, megtanulni az alapokat, hogy az otthoni “gyakorlás” játékként épüljön be a gyermekek mindennapos életébe.

Az egyéni foglalkozások mellett a csoportos muzsikálás a korai kamarazenélés örömét, a szereplések a különböző képességű gyerekek mindegyikének a sikerélményt nyújtják - magyarázza a szakember, aki szólt arról is, hogy a módszer lehetővé teszi mindenki számára a zenetanulást, mindenkit képességének legmagasabb fokára fejleszt, a haladás gyorsaságát, ütemét nem osztályba való sorolás, hanem az egyes személyek képessége határozza meg. A közös játék során a szereplők változása miatt a darabok ismétlődnek, ami elmélyíti a tudást, növeli a repertoárt minden gyereknél.

A Suzuki-módszer az egész világon elterjedt, nálunk kevésbé ismerik. Megyénkben 2 művészeti iskolában tanítanak e módszer szerint. A berekfürdői táborban olasz, francia mesterektől és hazai zenészektől tanulhattak a gyerekek. Az ott tanultakból láthattak az érdeklődők egy nagyszerű koncertet a Dérynében.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 25. 19:17, kedd | Helyi

Csökkent az orvoshoz forduló betegek száma

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1052-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel 2020 nyolcadik hetében, azaz 13 százalékkal kevesebben, mint az azt megelőző héten.

2020. Február 25. 16:08, kedd | Helyi

TARTALMAS ÉV ÁLL A NÉPMŰVÉSZEK MÖGÖTT

A Nagykunsági Népművészek Egyesülete tartalmas évet tudhat maga mögött - tudtuk meg dr. S Kovács Ilona elnöktől, aki a tavalyi évet már végigvitte a civil szervezet élén.

2020. Február 25. 16:05, kedd | Helyi

HELYTÖRTÉNETI PÁLYÁZATOK

a Györffy Napokon és átadták a helytörténeti pályázat díjait is.

2020. Február 24. 17:12, hétfő | Helyi

GYÖRFFY NAPOK

...népviselet és népművészet körében végzett kutatásai alapján kiváló monográfiákat írt.