Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. November 22. 19:03, szerda | Helyi

Hlavacsek Tihamér zongoraművész, adott koncertet egykori zeneiskolájában a KÁIAMI Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti tagintézményében. A művész 10 év után lépett újra színpadra Karcagon.

A londoni Royal College of Music doktorandusza, a Robert McFadzean Whyte ösztöndíj támogatottja Hlavacsek Tihamér zongoraművész adott koncertet egykori zeneiskolájában a KÁIAMI Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti tagintézményében. A művészt, aki gyermekkorában Karcagon élt, Lór-Kerekes Ágnes tagintézmény vezető mutatta be.
Mint elhangzott, Hlavacsek Tihamér 2003-ban debütált a new york-i Carnegie Hall Weill Recital Hall-jában, majd a világ legrangosabb hangversenytermei közül bemutatkozott a lipcsei Gewandhausban, a berlini Konzerthausban, és a párizsi Chatelet Színházban, a müncheni Filharmónia nagytermében, továbbá Európa, Amerika és Ázsia számos más nagyvárosában (Bécsben, Rómában, Milánóban, Bostonban, Washingtonban, Delhiben, Bombayban). 2006-ban Gramofon Klasszikus Díjban részesült és Az év kiemelkedő fiatal művészének választották. A Hungaroton számára készülő, Goldmark összes zongoraművét tartalmazó "World preimere" felvétele első lemezét "legjobb szólófelvétel" kategóriában jelölték MIDEM-díjra. Játszott Németországban, az Amadinda ütőegyüttes mellett fellépője volt a Bartók - Év ünnepi "Bartók-Marathon" hangversenyének. 2007-ben Liszt - szólóestet adott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Bemutatkozott az Euro Musica Vitae 2000 televíziós fesztiválon, ekkor figyelt fel a fiatal tehetségre Frankl Péter zongoraművész. Olyan rangos fesztiválokon szerepelt, mint a Como-i Ősz, European Piano Forum (Berlin), Cliburn Piano Institute, Fazioli Zongorafesztivál, Savaria Interforum, Budapesti Zenei Hetek.
A Zongora Ünnepe Keleten fesztiválon szóló hangversenyt adott 2000-ben, 2001-ben ugyanott a legkiemelkedőbb fiatal művészek egyikeként résztvevője volt A magyar zongorázás diadalmas 120 éve című dokumentumfilmnek, A magyar iskola című dokumentumfilmnek. Kocsis Zoltántól meghívást kapott a Budapesti Fesztiválzenekarhoz 1997-ben. Számos hazai és nemzetközi zongoraverseny első helyezettje, 1998-tól a Magyar Rádió szólistája, lemezfelvételeit európai rádiócsatornák rendszeresen sugározzák.
A budapesti Bartók Konzervatórium hallgatója volt Benkő Zoltán növendékeként, a Zeneakadémián szerzett kitünteséses Master's diplomát, majd a Yale University School of Music-ban is diplomázott Frankl Péter osztályában. 2009-2011 között az Egyesült Államokbeli Shenandoah University tanársegédje volt. Olyan világhírű művészek mesterkurzusain képezte tovább magát, mint Kocsis Zoltán, Schiff András, Rados Ferenc, Dmitri Bashkirov, Lev Naumov, Pierre-Laurent Aimard, Joseph Kalichstein, Boris Berman, Claude Frank, Brigitte Engerer, Menahem Pressler - hangzott el a róla szóló bemutatkozásban.
A művésszel a koncert után - melyen nagyon meghatódott a közönség tapsától - személyes élményeiről beszélgettünk.
- Tíz éve léptem fel itt utoljára, a koncert előtt volt alkalmam sétálni a városban, s jó volt szétnézni - árulta el a művész, aki Koppány Mária tanárnőnél tanulta meg az alapokat. Elmondása szerint amikor Debrecenből Karcagra költöztek, eredetileg nem zongorázni szeretett volna, hanem bendzsózni, de itt ilyen nem volt, így lett zongora hallgató. Tihamér a Varró utcai sarkon lévő házban lakott gyerekként szüleivel, akik a nagypatikában voltak gyógyszerészek. Amikor 13 évesen bekerülte a Bartók Konzervatóriumba, a család Budapestre költözött.
- A fél gyerekkoromat a karcagi zeneiskolában töltöttem. Ahogy kiszabadultam az iskolából, jöttem ide és egész délutánokat itt ültem. Nagyon szerettem Koppány Marika nénit ahogy tanított és emberileg is kötődtem hozzá. Nagyon kivételes embernek tartom. Bár szüleim óvtak a zongoraművészi pályától, de engem nem lehetett eltéríteni.
Hlavacsek Tihamér mára a fél világot bejárta, két dologra a legbüszkébb:
- Életem legnagyobb eseménye a new yorki,14 évvel ezelőtti bemutatkozó koncertem, a másik a 4 lemezes Goldmark első kiadás, ugyanis a világon én voltam az első, aki először felvette ezt. Ez Frankl Péter ötlete volt, aki a Yale University School of Music-ban volt a tanárom - sorolja a művész, aki világjáró koncert útjain az adott kultúrát és gasztronómiát is igyekszik megismeri.
- A gasztronómia csábító dolog amikor az ember Indiában van vagy Amerikában. Én nagyon megszerettem az indiai ételeket, ez a mai napig a gyengém.
- Mi lesz, ha lejár a londoni ösztöndíj? - kérdeztem Hlavacsek Tihamért.
- Ez egy doktori program. Olyan kivételes helyzetben vagyok, hogy bekerülhettem, nagyon kemény munka, nagyon magas színvonalon, de ha végzem, akkor egyetemen taníthatok majd. Nagyon szívesen tanítanék Magyarországon, ha lesz rá lehetőségem - árulta el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:33, kedd | Helyi

ITTASAN KERÉKPÁROZOTT, TÖBBSZÖRÖS CSONTTÖRÉS LETT A VÉGE

A Szolnoki Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat azzal a 28 éves törökszentmiklósi férfival szemben, aki ittasan, élettársát a csomagtartóra ültetve kö

2024. Április 22. 16:09, hétfő | Helyi

KIHASZNÁLTA JÓHISZEMŰSÉGÉT

Egy 27 éves tiszapüspöki nő több alkalommal kért pár ezer forintot az idős helybélitől. Az utolsó alkalom azonban nem várt fordulatot vett, és rablás lett a vége.

2024. Április 22. 12:29, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 22. 11:24, hétfő | Helyi

ŐRIZETBEN NYOLCRENDBELI LOPÁSÉRT

Egy tiszaföldvári férfi az elmúlt másfél hónapban hat gépkocsit tört fel a településen.