Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. November 20. 18:51, szerda | Helyi

ERKEL FERENCRE EMLÉKEZTEK

ERKEL FERENCRE EMLÉKEZTEK

A névadóra, Erkel Ferenc zeneszerző, sakkmester, karmester és zongoraművészre emlékeztek születésnapja alkalmából a Karcagi Általános Iskola és AMI Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézményében.

Erkel Ferenc 1810 .november 7-én született Németgyulán. Kilenc testvére volt: két lány és hét fiú.

Az elemi iskolai tanulmányait Czingulszky Simon kántortanító keze alatt kezdte, második tanítója az édesapja volt.
Már 7–8 évesen kottát lapozott, első nyilvános fellépésére 11 évesen került sor.

A magyargyulai elemi iskolába járt, gimnáziumi tanulmányait Nagyváradon kezdte, később Pozsonyban a bencéseknél folytatta, ahol eljutott a híres komponistához, Henrik Kleinhez, aki folytatta Erkel zenei továbbképzését.

Rendszeres látogatója volta pozsonyi operának, többször is volt nyilvános fellépése. A pozsonyi évek alatt készült első műve a Litánia, ami elveszett.

A vakációkat mindig a szülői házban töltötte, Gyulán figyelt fel először a népi dallamokra.

1839. augusztus 10-én feleségül vette Adler Adélt, aki szintén kiválóan zongorázott. Nászútjukon hangversenyt adtak Gyulán a kastély színháztermében az épülő megyei kórház megsegítésére.

Házasságukból 11 gyermek született, a zenei pályát Gyula, László és Sándor fia folytatta.

Erkel szenvedélyes sakkozó, kortársai szerint jó játékos volt. Szerepet játszott a Pesti Sakk-kör megalapításában.

A 19. század közepétől elindultak a dalegyletek, a mozgalom élére állt Erkel Ferenc. A Gyulán működő dalárda karmesterének választották.

1893-ban tüdőgyulladást kapott, amiből még meggyógyult.

Budapesten hunyt el 1893.június 15-én.

A művészeti iskola épületén található Erkel dombormű megkoszorúzása után az Erkel Ferenc Hangversenyteremben a megjelenteket Plósz Csilla Margit intézményvezető köszöntötte, majd a művészeti iskola tanárai és növendékei adtak hangversenyt, melyen vendégként közreműködött Czébely Beáta zongoraművész, tanár az MMA ösztöndíjasa és Bacsi János zongoraművész, tanár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.