Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2021. Augusztus 29. 16:02, vasárnap | Helyi

ESÉLYTEREMTŐ TISZABURAI VARRODA

ESÉLYTEREMTŐ TISZABURAI VARRODA

Kevesen tudják, de a tiszaburai varroda munkatársai készítettek negyvenezer nyakba akasztható pohártartót korábban a Budapest Borfesztiválra.

Ennek köszönhetően jutottak el az asszonyok Budapestre, ahol előtte még nem jártak, és az Országházban is körülnézhettek. Hatalmas élmény volt ez mindannyiuknak.

Balla Gyuláné, az üzem vezetője mondta el a kis üzem történetét.

Varrodánk Tiszaburán 2018 júniusában lett készen. Ezzel egy időben az üzemépítéssel együtt egy időben kezdtünk egy tanfolyamot, ahol tizenhat leányka vett részt. 16 főből 13-as vizsgát tettek, és júniusban, mikor átköltöztünk, utána még akkor itt volt a tanfolyam vizsgája már, és elkezdtük novemberben a termelést. Először a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületnek készítettünk intézményeiben ágyneműket, amiket a célból készítettünk, illetve azért volt nagyon jó, mert megtanulták a lánykák az egyetemes, egyszerű, gyors mozdulatokat, és ezzel ki tudtuk fejleszteni, és tudtuk a fogásokat rendszeresíteni a hölgyeknek.
Minden leányzó úgy került ide, hogy nem tudott varrni. Ma azt mondom, hogy bármely varrodában megállják a helyüket, olyan szintig vittük fel a tudásukat, illetve képezték saját magukat. Jelen pillanatban a Máltai Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület is 15 szervezettel, keresztény és civil szervezetek támogatásával egy úgynevezett fókuszban a gyermekprogramban készítünk babadobozokat, a babadobozoknak a textiltermék részeit, illetve itt állítjuk össze, és innen kerülnek kiszállításra a családokhoz.
Azon kívül pedig már harmadik éve a spár támogatásával, illetve a spárral együttműködve a környezettudatos csomagolást elősegítő célzattal készítjük a táskákat, bevásárló szatyrokat. Jelen pillanatban nagyobb interspar üzletekben lehet ezeket meglelni, lehet megvásárolni. Ebből rendszeresen minden hónapban egy 6400 darabos kiszállításunk van, az ütemtervnek így felelünk meg, a beszállítási ütemtervnek.
Ennek legyártása 7-8 napot vesz igénybe.

A babatáskák szállítása negyedévente történik. Ugye erre minden megfelelő anyagot és összeállítást és megvarrási dolgokat itt kell összerendezni, és itt fogjuk ütemesen egy-egy termék feltevésére a szalaggal elkészíteni. Budapesten a várban megrendezendő borfesztiválra készítjük a kínáló pohártartó kis szütyőket. Ez a megrendelés 40 ezer darab. Visszatérő megrendelés, már készítettünk előző évben is, illetve előző években, mert sajnos a 2020-as fesztivált nem tudták megtartani. Így csak nekifogtunk, előkészültünk erre a gyártásra, viszont '19-ben volt egy sikeres gyártásunk, amelynek mi is láthattuk a végeredményét. Meghívást kaptunk a borfesztiválra, és a lányokkal, asszonyokkal egy nagyon kellemes napot töltöttünk Budapesten, városnézéssel a Parlamentbe vittek el bennünket. A Bazilikába jártunk, és fönt a várban, a magánban, a fesztiválon vettünk részt, ahol kiemelt figyelemmel kísértek, illetve kalauzoltak bennünket. A jelenlegi létszámunk 13 fő. Ezt most már úgy vettük észre, hogy kezdjük kinőni, ezért próbálunk fejleszteni létszámot.

Minél tovább működünk, reméljük, annál nagyobb lesz a hírünk, és megfelelünk mindenféle termék gyártására. Több megrendelést, illetve több megkeresést kapunk.

Közreműködtünk a járványdömpingnek a részesei voltunk, és elsőként kezdtük el a szeretetszolgálaton belül a maszkok gyártását, ami ugye az elmondható, többször hasznosítható maszkokra tevődött ki. Ezeket tavaly is és az idén is készítettük. Hát nem nagyon várjuk, de sajnos a környező részeken úgy néz ki, hogy még az ősszel is kell, hogy bizonyos helyeken használjuk, ezért még meg-megkeresnek bennünket maszkgyártás ügyben is.
Az utánpótlásunkról szeretnék még egy pár szót mondani. Jelen pillanatban próbálkozunk fiatal munkaerőket befogni, olyan kislányokat, asszonyokat keresni, illetve fölvenni velük a kapcsolatot, akik nem tudtak valamilyen oknál fogva továbbtanulni, vagy azokat a lányokat, asszonyokat, akik úgy gondolják most már, hogy mégiscsak jó lenne, és hallottak rólunk már, egy biztos keresethez jutnia, ezért ez évben sikeresen négy kislányunk járt iskolába, illetve tett vizsgát. Úgynevezett műhelyiskola formában.
A műhelyiskolának az indítása, ez egy kísérleti programunk volt még. Magyarországon még kísérleti cipőben van. Erről a tapasztalatokról most kerülnek az összegzések, és továbbiakban is szeretnénk ezeket folytatni. Ennek az iskolának az a lényege, hogy nem kell bejárni elméleti oktatást, csak gyakorlati oktatásban részesülnek, ahol a gyakorlati oktató helyen a feltétlen szükséges hozzá kapcsolódó elméleti részeket is meg kell, hogy tanulják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:00, csütörtök | Helyi

KIÁLLÍTÁS NYÍLT A RÓNAI MALOMBAN

Földközelben- Rögök között címmel nyílt meg Sztancsik József fafaragó kiállítása a Rónai Malomban.

2024. Május 09. 09:00, csütörtök | Helyi

FEJBE LŐTTE FŐNÖKÉT

Egy férfi fegyverrel vetett véget egy másik életének Komádiban, miután vitába keveredtek - közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2024. Május 08. 14:00, szerda | Helyi

KIÁLLÍTÁS NYÍLT A RENDŐRMÚZEUMBAN

A Rendőrmúzeumban 39 amatőr művész közel 100 alkotásával nyílt kiállítás.

2024. Május 08. 12:00, szerda | Helyi

VERSES DÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN

A Költészet Napjához kapcsolódva verses délután került megrendezésre a Csokonai Könyvtárban Karcagon.